Jak przygotować klasztorną zupę szczawiową

Szczaw z jajkiem to doskonałe zestawienie. Zupa szczawiowa może byc ciekawym pierwszym daniem.
Szczaw był rośliną bardzo popularną nie tylko w średniowiecznej kuchni, ale i potem, przez kolejne wieki. Dziś zupy szczawiowe robimy korzystając najczęściej z pasteryzowanych przecierów. A przecież jeszcze w dzieciństwie wielu z nas zbierało szczaw na łąkach i podgryzało w trakcie zabawy.
/ 04.10.2010 16:38
Szczaw z jajkiem to doskonałe zestawienie. Zupa szczawiowa może byc ciekawym pierwszym daniem.

Zupa szczawiowa z kurczakiem ma bardzo głębokie korzenie. Pamiętajmy o tym, przygotowując to danie w sezonie.

Polecamy: Kuchnia koali, czyli kilka porad w sprawie liści

„Weź oczyszczonego kuraka/spraw/ albo zostaw skrzydła i szyję/ zwiąż skrzydła/ wsadź pod nie głowę/ zwiąż udka/ gotuj do miękkości i białości z kawałkiem mięsa wołowego/ weź potem dobrą garść albo wedle uznania liści szczawiu / oskub z łodyg/ umyj i rozdrobnij/ dołóż cebulę naszpikowaną goździkami/trochę pieprzu/ kawałek skórki z bułki/ odrobinę mąki/ smaż to wszystko na maśle/ wlej na to trochę tłustego wywaru / przygotuj osobno żółtka z utartą gałką w naczyniu / ustaw misę z chlebem na żarze/ dodaj trochę zielonego/ potem trochę wywaru z kurczaka/ połóż kurczaka na środek/ wyjmij cebulę i skórkę z bułki / szybko zmieszaj żółtka z zieleniną/ mieszaj aż zgęstnieją/ dodaj do zupy/ podgrzej i podaj”.

Polecamy: Jak prawidłowo podawać potrawy

Porady:
a) wygodniej będzie podzielić kurczaka na części, jakkolwiek ładniej będzie wyglądać ten związany. Wybierajmy jak najmniejsze egzemplarze.
b) chleb w misie (którą można zastąpić wysokim naczyniem do zapiekania) wstawiamy - zamiast do żaru – do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Chleb ma za zadanie zagęścić potrawę. Okrójmy go wcześniej ze skórek.
c) prawdę mówiąc ta zupa szczawiowa bardziej jest kurczakiem w szczawiowym sosie, ale jedno mogę obiecać – najbardziej smakowite są kawałki chleba zanurzane w szczawiowej zalewie.

Redakcja poleca

REKLAMA