Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone na kawałki
- 1 czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona
- 1 cebulka szalotka (lub mała młoda cebulka) obrana i pokrojona
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- posiekane listki świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Przygotowanie:
W lipcowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - przepis na gazpacho!
- Pomidory sparz wrzątkiem i obierz za skórki.
- Pokrój na kawałki.
- Razem z innymi składnikami umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Ochłódź w lodówce.
- Podawaj z grzankami z razowego chleba lub bagietką, pokrojonymi w kosteczkę ogórkami, papryką, 1 łyżeczki skórki startej z limonki, 1 łyżeczką oliwy, kilkoma kostkami twardego sera feta.
Magazyn można również kupić z dodatkami: książka z filmem na DVD "Carte Blanche" - w roli głównej świetny Andrzej Chyra w filmie opartym na faktach - oraz miks biografii niezwykłych postaci (m.in. Michael Douglas, Al Pacino, Barbara Brylska, Ava Gardner, Jack Nicholson).