Składniki:
mięso mielone (400 g)
2 cebule
2 ząbki czosnku
ryż (1 ugotowana torebka)
jajko
2 ogórki kiszone
8 pieczarek
2-3 papryki
zioła prowansalskie
sól, pieprz, wegeta
zaprawka (łyżka mąki i 2 łyżki śmietany)
Wykonanie
Z mięsa, ryżu, surowego jajka, czosnku, odrobiny soli i pieprzu uformuj malutkie klopsiki (z 400 g wychodzi ok. 25 sztuk). Usmaż je następnie na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Podsmaż.
Zagotuj 1,5 litra wody. Dodaj kostkę rosołową. Do bulionu wrzuć pokrojone w kosteczkę: paprykę i w ogórki.
Zobacz też: Zupa jak obraz, czyli czego lepiej nie łaczyć
Gdy papryka będzie wystarczająco miękka, dodaj klopsiki, pieczarki, cebulę, 3 łyżki ziół prowansalskich, pieprz, wegetę. Podgotuj jeszcze jakieś 15-20 minut.
Zmieszaj łyżkę mąki z dwoma (lub trzema) łyżkami śmietany. Zaprawkę wlej do zupy.
Danie proponuję spożyć dopiero na drugi dzień – wtedy smakuje najlepiej.