Zupa - krem warzywny

- Irena Piotrak
Składniki:
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- por
- marchew
- 50 dag ziemniaków
- łyżka masła
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka
-10 dag śmietany kremówki
- łyżka oleju
- koperek i grzanki do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Por umyć, pociąć w krążki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w kostkę (część odłożyć).
2. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przygotowane warzywa, krótko poddusić. Zalać bulionem i mlekiem, zagotować. Przykryć, gotować jeszcze 15 minut. Odłożoną marchew usmażyć na rozgrzanym oleju.
3. Gotową zupę zmiksować, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać z lekko ubitą kremówką. Krem ponownie podgrzać, dodać usmażoną marchewkę, wymieszać. Rozlać do bulionówek. Udekorować gałązką koperku. Można też dodać do zupy trochę posiekanego koperku. Podawać z grzankami z bułki w kształcie gwiazdki.