Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi - przepis
Zielona sałatka z orzeszkami piniowymi to bardzo lekkie danie ze świeżych warzyw. Sprawdź nasz przepis!
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 20.05.2013, 05:57
Reklama
Ilość kalorii: 110
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 10 dag świeżych listków szpinaku
- pęczek świeżych listków botwinki
- główka sałaty, np. rzymskiej
- krótki ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki orzeszków piniowych
Reklama
Sos:
- 10 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- łyżka likieru pomarańczowego (dowolnie)
- szczypta cukru
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Szpinak, botwinkę, sałatę, ogórek, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe opłucz, delikatnie osusz. Sałatę i większe listki szpinaku porwij na kawałki (mniejsze zostaw w całości). Ogórek i rzodkiewki oczyść, pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Składniki sosu wymieszaj, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Polej nim składniki sałatki, wymieszaj. Przed podaniem posyp ją uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Reklama
Reklama
Reklama