Sałatka z grillowanej cukinii - przepis składniki i przygotowanie
Świetna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Opublikowano: 07.08.2014, 09:00
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 długie słodkie papryki
- pęczek bazylii
- 3 duże pomidory
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sałatkę z grillowanej cukinii!
- Cukinię pokrój w plastry, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
- Usmaż na grillowej patelni.
- Papryki pokrój w krążki, ugrilluj na patelni.
- Dodaj do cukinii.
- Letnie warzywa polej oliwą z posiekanym czosnkiem, octem, posiekaną natką i połową bazylii, szczyptą soli i pieprzu.
- Odstaw na 30 minut.
- Układaj warstwami na talerzach, razem z pokrojonymi w plastry pomidorami.
- Posyp resztą bazylii.
- Sałatkę podawaj z grzankami np. z ciabatty porwanej na kawałki i podsmażonej na oliwie.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na sałatki:
Sałatka dietetyczna - przepis Sylwii Wiesenberg
Sałatka makaronowa z warzywami - przepis
Sałatka z krewetkami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama