Reklama
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • sałata rzymska
  • 2 pęczki młodych liści botwinki
  • 2 malinowe pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • 10 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • olej, sok z cytryny
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z pestek winogron
  • miód akacjowy
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos. Dokładnie wymieszaj oliwę z pestek winogron, wytrawne wino, dwie łyżki wody i sok z cytryny. Dodaj startą na tarce cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kroplę miodu akacjowego.
  2. Sałatę opłucz zimną wodą. Osusz lub odwiruj w suszarce do sałaty. Poszarp liście botwinki na nieduże kawałki. Rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Umyte i osuszone pomidory podziel na cząstki.
  3. Warzywa przełóż do szklanej salaterki. Polej przygotowanym sosem tuż przed podaniem na stół, żeby sałatka wyglądała świeżo. Na końcu dodaj plastry szynki.
Reklama
Reklama
Reklama