Rosyjska sałatka z burakami: składniki i przepis
Rosyjska sałatka z burakami to alternatywa dla rodzimych, popularnych propozycji. Jest pyszna!
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 04.10.2010, 13:31
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 30 dag buraków ćwikłowych
- 30 dag ziemniaków
- duża marchewka (10 dag)
- 15–20 dag ogórków kiszonych
- 20 dag cebuli
- 20 dag kapusty kiszonej
- natka i koperek
- sok z dużej cytryny lub 1/4 szklanki octu owocowego (6 proc.)
- 1/2 szklanki oleju
- łyżka cukru
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Buraki wyszoruj szczoteczką, włóż do posolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym lub sokiem z cytryny. Gotuj 50 minut.
- Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz. Jeszcze ciepłe obierz i pokrój w ćwierć plasterki lub kostkę, ostudź.
- Buraki skrop olejem, wymieszaj, dzięki temu nie zafarbują całej sałatki.
- Osobno ugotuj marchewkę. Przestudź ją i pokrój w kosteczkę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, odcedź, obierz z łupin i pokrój w większą kostkę.
- Kapustę i cebulę posiekaj. Ogórki obierz, pokrój.
3. Sok z cytryny wymieszaj z olejem, dopraw, zagotuj. Następnie ostudź.
Reklama
4. Wymieszaj wszystkie przy-gotowane warzywa, zalej zaprawą z soku z cytryny. Sałatkę przełóż do salaterki posyp natką i koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama