Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 30 dag buraków ćwikłowych
  • 30 dag ziemniaków
  • duża marchewka (10 dag)
  • 15–20 dag ogórków kiszonych
  • 20 dag cebuli
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • natka i koperek
  • sok z dużej cytryny lub 1/4 szklanki octu owocowego (6 proc.)
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Buraki wyszoruj szczoteczką, włóż do posolonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym lub sokiem z cytryny. Gotuj 50 minut.
  2. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz. Jeszcze ciepłe obierz i pokrój w ćwierć plasterki lub kostkę, ostudź.
  3. Buraki skrop olejem, wymieszaj, dzięki temu nie zafarbują całej sałatki.
  4. Osobno ugotuj marchewkę. Przestudź ją i pokrój w kosteczkę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, odcedź, obierz z łupin i pokrój w większą kostkę.
  5. Kapustę i cebulę posiekaj. Ogórki obierz, pokrój.

3. Sok z cytryny wymieszaj z olejem, dopraw, zagotuj. Następnie ostudź.

Reklama

4. Wymieszaj wszystkie przy-gotowane warzywa, zalej zaprawą z soku z cytryny. Sałatkę przełóż do salaterki posyp natką i koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama