Surówka z pora na bazie lekkiego jogurtu lub gęstego i delikatnego majonezu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu. W asyście kwaśnego jabłka, słodkiej gruszki lub jajka jest wyjątkowo smaczna. Sprawdź nasze pomysły na surówkę z pora!
Surówka z pora do obiadu
Oto składniki na surówkę z pora do obiadu:
- por
- pomidor
- ogórek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- posiekana pietruszka
Jak zrobić surówkę z pora do obiadu?
Por kroimy na drobne kawałki. Siekamy pomidory i kroimy ogórek na cienkie plasterki. Siekamy pietruszkę. Wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i przekładamy do miski. Odstawiamy do lodówki na godzinę do przegryzienia się smaków. Idealna sałatka do obiadu, która możemy podać również z majonezem.
Surówka z pora i jajka
Oto składniki na surówkę z pora i jajka:
- liście bazylii
- 3 średnie pory
- 3 jajka
- łyżka musztardy
- łyżka octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
Jak zrobić surówkę z pora i jajka?
Pory siekamy drobno. Gotujemy jajka na twardo i kroimy w kosteczkę. Przygotowując sos mieszamy musztardę, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 15 minut. Doskonale smakuje również z posiekaną pietruszką.
Surówka z pora i jabłka
Oto składniki na surówkę z pora i jabłka:
- średni por
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3 jabłka
- jogurt
- łyżka majonezu
Jak zrobić surówkę z pora i jabłka?
Siekamy drobno por. Obieramy jabłka i kroimy w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia smaków. Tak przygotowaną surówkę możemy serwować jako dodatek do mięsa, jak i samodzielne danie. Chcąc zmniejszyć kaloryczność, możemy pominąć dodatek majonezu.
Sprawdź inne przepisy na sałatki