Sałatki wiosenne

Sałatka wiosenna - wiosną zaproś świeże warzywa na stół.
Z nadejściem wiosny możemy się znowu zacząć cieszyć świeżymi i pełnymi smaku warzywami. Radzimy jak przygotować najlepsze wiosenne sałatki, które będą nie tylko pełnowartościowym posiłkiem, ale przede wszystkim lekkim.
/ 01.03.2010 14:08
Sałatka wiosenna - wiosną zaproś świeże warzywa na stół.

Wiosna
Serce pęcznieje, nabrzmiewa,
Wesele musuje w ciele,
Można oszaleć z radości,
O moi przyjaciele! […]

Julian Tuwim

Sałatka z sosem czosnkowo-jogurtowym

zielona podstawa: rukola

Składniki:

  • 75 g zielonego ogórka (kroić w słupki)
  • 6 cebulek szalotek (przekroić na połóweczki)
  • 2 średnie pomidory (podzielić każdy na 8 kawałeczków)
  • 1 żółta papryka (pokroić w paski)
  • 2 łodygi selera naciowego (pokroić w paski)
  • 4 rzodkiewki (pokroić w kostkę)
  • 5 listków rukoli

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150ml jogurtu (najlepiej naturalnego)
  • Sól, pieprz

W dużej misie połączyć ze sobą uprzednio przygotowane składniki, czyli pomidory, szalotki, ogórka, paprykę, rzodkiewki, seler naciowy i rukolę. By przygotować sos, należy postępować w taki sam sposób. W oddzielnej małej miseczce należy wymieszać ze sobą sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, jogurt, sól, pieprz oraz oliwę. Następnie sos należy przełożyć z miseczki do misy z warzywami i wymieszać. Sałatkę można już podawać.

Zobacz także: Kiełki w  wiosennym menu - obowiązkowo!

Sałatka z jajkami

zielona podstawa: rzeżucha

Składniki:

  • 4 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone w cienkie plastry)
  • ¾ ogórka zielonego (pokroić w kostkę)
  • pęczek rzodkiewki (pokroić w plasterki)
  • pęczek szczypiorku (posiekany)
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • rzeżucha
  • sól, pieprz, cukier

W specjalnej misie uprzednio przygotowane składniki układać w następującej kolejności: jajka, rzodkiewki, ogórek, szczypiorek. W oddzielnej miseczce wymieszać jogurt naturalny z sokiem z cytryny i przyprawami, a następnie odstawić do lodówki na około 10 minut.
Następnie przełożyć sos do misy z warzywami, delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Na końcu należy posypać sałatkę rzeżuchą oraz ewentualnie można ją ozdobić jeszcze ćwiartkami rzodkiewek oraz połówkami jajek.

Zobacz także: Smaczne i kolorowe wiosenne sałatki

Sałatka kwiatowa

zielona podstawa: sałata, szpinak, cykoria

Składniki:

  • czerwona sałata
  • główka endywii
  • 2 cykorie
  • część środkowa z 2 główek zielonej sałaty
  • młody szpinak
  • szczaw
  • 2 strąki żółtej papryki
  • 10 listków nasturcji
  • 10 listków mlecza
  • płatki fiołków

Sos:

  • 8 łyżek oleju z orzechów laskowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz

Jako pierwsze należy opalić strąki papryki nad gazem, tak by ich skórka pokryła się bąblami. Następnie włożyć do torebki i szczelnie zamknąć. Po około 10 minutach paprykę można już wyjąć z torebki, a następnie obrać ze skórki. Pokrojoną w plasterki paprykę ponownie należy włożyć do torebki i schłodzić. Również pooddzielane liście sałaty, cykorii i endywii należy ułożyć w torebce i chłodzić w lodówce przez całą noc. Następnego dnia można już spokojnie osuszone listki sałaty ułożyć, nie mieszając, na talerzu wraz z papryką. Wszystko to polewamy uprzednio przygotowanym sosem i przystrajamy listkami i płatkami kwiatów.

Zobacz także: Kiełki na wiosnę - galeria

Redakcja poleca

REKLAMA