Jedzenie kiełków zaleca się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – zawału serca i nowotworów. To nie tylko smaczne i modne urozmaicenie diety, ale przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnych witamin i substancji odżywczych.
Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, warzywniakach, marketach (ale uwaga - czytajmy etykiety), lub wyhodować samodzielnie. Specjaliści uważają, że zawarte w nich substancje są lepsze dla organizmu niż te, które znajdują się w dojrzałych warzywach i owocach.
Wiosenna pomoc dla jędrnych mięśni
Osłabiony zimą organizm potrzebuje oczyszczenia i wzmocnienia. Na początku wiosny nie są jeszcze dostępne świeże owoce i warzywa, a niedobory witamin trzeba uzupełniać. Kiełki znakomicie się do tego nadają.
Zawarte w kiełkach białka, cukry, tłuszcze, błonnik i witaminy uelastycznią zastałe po zimie mięśnie. Większość witamin z grupy B, a także witamin A, C, E i H przyczynią się do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Białko roślinne pomoże odbudowywać komórki i tkanki, natomiast potas ujędrni mięśnie i zatrzyma proces ich wiotczenia.
Zobacz także: Domowe kiełki lucerny
SOS dla odchudzania
Kiełki pomagają walczyć z nadwagą oraz wpływają na właściwą sylwetkę ciała. Są lekkostrawne, dobrze przyswajane przez ludzki organizm, niskokaloryczne i po prostu zdrowe. Zawarte w nich flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia. Występujący w nasionach potas zwiększa wydolność organizmu i podnosi skuteczność przy ćwiczeniach fizycznych.
Zobacz także: Z czym jeść kiełki?
Które kiełki są najbardziej wartościowe?
Kiełki lucerny
zawierają: żelazo, fosfor, magnez, witaminy A i E, B12.
- dla kogo: dla anemików, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób cierpiących na problemy z pamięcią
- do czego: do sałatek lub kanapek.
Kiełki fasoli
zawierają: białko
- dla kogo: dla wszystkich
- do czego: do sałatek
Kiełki rzodkiewki
zawierają: witaminę C
- dla kogo: dla osób o słabej odporności organizmu
- do czego: do kanapek, sałatek, pierogów lub gołąbków, zup jarzynowych
Kiełki soczewicy
zawierają: kwas foliowy, żelazo, witaminę C i magnez
- dla kogo: dla kobiet w ciąży
- do czego: do sałatek, zmiksowane jako pasta do kanapek lub farsz do pierogów czy naleśników
Kiełki słonecznika
zawierają: fosfor, wapń, witaminę D
- dla kogo: dla dzieci, osób starszych narażonych na osteoporozę
- do czego: do kanapek i sosów
Rzeżucha
zawiera: wiele witamin, magnez, wapń, jod
- dla kogo: dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, cukrzyków
- do czego: do sałatek, twarożków, do kanapek
Zobacz także: Kiełki na wagę złota