Jak przygotować sałatkę Cezar w wersji light?

Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że aż w 50. procentach za poprawę zdrowia odpowiada zdrowa dieta, a tylko w 10. leczenie farmakologiczne
Któż nie zachwyca się unikalnym połączeniem kurczaka, grzanek, polanych złocistym dressingiem na liściach sałaty? Sałatka Cezar w wersji light zaskoczy pozytywnie miłośników tej sałatki. Ze względu na sos, dla niektórych klasyczna wersja sałatki może być zbyt ciężka. Nie mamy na celu odejmowania zalet pierwowzorowi, tylko udoskonalenie jego receptury dla tych najbardziej wymagających smakoszy i stworzenie niskokalorycznej wersji.
/ 28.02.2011 19:02
Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że aż w 50. procentach za poprawę zdrowia odpowiada zdrowa dieta, a tylko w 10. leczenie farmakologiczne

 Po pierwsze, nie ma nic złego w dobrej, klasycznie przygotowanej sałatce Cezar. Jednakże jak inaczej wyrazić swoje oddanie kulinarnym specjałom, jak nie poprzez  zainteresowanie się ich komponentami i nieustanne ich ulepszanie?  Ta wersja nie odbiega dalece od oryginału ani smakiem, ani składem, zatem czemu odmawiać sobie przyjemności, która nie kosztuje nas dodatkowych godzin spędzonych na spacerze z psem czy siłowni, a ponadto jest  zdrowa i można ją jeść do woli?

Zobacz: Jak robić filety z kurczaka

Jak przygotować własną sałatkę Cezar w wersji light?

Przed przyrządzaniem posiłku warto sprawdzić, czy nasza lodówka jest zaopatrzona w niezbędne do przygotowania sałatki produkty: piersi z kurczaka, małe sałaty głowiaste, kromki - najlepiej niezbyt świeżego - chleba sojowego lub razowego (tu istnieje pewna dowolność, natomiast zaleca się dodawanie pieczywa, które zawiera ziarna zbóż czy siemię lniane).

Przyprawione solą i pieprzem i natarte odrobiną oliwy piersi z kurczaka, przysmaż na patelni przez ok. 5 minut. Następnie kilka minut po ostygnięciu, pokrój mięso w poprzek włókien, dzieląc je na kawałki grubości nie większej niż centymetr. Pokrojone w kostkę kawałki chleba najlepiej piec w piekarniku przez ok. 5 minut, nastawionym na 200 stopni Celsjusza (jeżeli ktoś woli zaoszczędzić trochę czasu, może przygotować je na patelni, ale wówczas grzanki mogą nasiąknąć oliwą).

Gdy najgorsze już za nami, pora zająć się dressingiem. Jego skład jest prosty, ale poprzez swój uniwersalny charakter świetnie komponuje się jako dodatek do innych sałatek. Czosnek, sól i pieprz utłucz w moździerzu na gładką masę, stopniowo dodawaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i soku z cytryny, na koniec posyp startym parmezanem. Na talerzu wyłóż liście sałaty, polej je dressingiem, a na samym szczycie ułóż kawałki piersi z kurczaka oraz grzanki.

Dodatkowo możesz wzbogacić sałatkę o filety anchois i np. kawałki pomidora. Tak przygotowana przekąska usatysfakcjonuje każde podniebienie.

Jeżeli nie przepadasz za kurczakiem, możesz go zastąpić upieczonymi bez tłuszczu krewetkami królewskimi.

Zobacz również: Jak zrobić grzanki

Redakcja poleca

REKLAMA