Składniki:
- 40 dag truskawek
- 20 dag sera białego
- 10 dag twarożku koziego
- 5 dag młodych świeżych listków szpinaku
- 1/2 pęczka bazylii
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Sos do sałatki z truskawkami:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki octu winnego (najlepiej malinowego lub czerwonego)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ser biały pokrusz w misce lub rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z twarożkiem kozim. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy serowej kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i odstaw je na około 30 minut do lodówki.
- Szpinak i truskawki opłucz, osusz. Truskawki pokrój w grube plastry. Na czterech talerzach rozłóż listki szpinaku i plasterki truskawek. Obłóż serowymi kuleczkami, posyp posiekanymi orzechami laskowymi i listkami bazylii.
- Przygotuj sos do sałatki z truskawkami: wymieszaj olej z pestek winogron z płynnym miodem, octem winnym i dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu. Sosem polej składniki sałatki. Przed podaniem dodatkowo oprósz sałatkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem.