Śledziowa sałatka z grzybami marynowanymi może być przygotowana na wiele sposobów. Sprawdź nasze propozycje z wykorzystaniem czerwonego sosu oraz cytryny. Marynowane grzyby dodają całości słodko-kwaśnego smaku, a śledzie dopełniają całość słoną zalewą.
Spis treści:
Sałatka z grzybami marynowanymi w sosie
Czerwony sos na bazie marynowanej papryki i przecieru pomidorowego to doskonały dodatek do słonych, wyrazistych w smaku śledzi. Marynowane grzyby dopełniają całości, dzięki czemu sałatka może królować na stołach podczas wielu okazji.
Składniki:
- kilogram solonych śledzi,
- słoiczek marynowanych grzybów,
- ok. 300 g marynowanej papryki,
- 4 duże cebule,
- sól i pieprz,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- łyżka majeranku,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w kawałki i zwiń w "rollsy".
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marynowaną paprykę w kostkę.
- Pieczarki odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę zeszklij lekko na oleju, a następnie wymieszaj z papryką i grzybami.
- Dopraw do smaku, a następnie dodaj przecier i dokładnie wymieszaj.
- Poukładaj śledziowe rollsy i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
fot. Śledziowa sałatka z grzybami marynowanymi/Adobe Stock, JackF
Śledzie z marynowanymi grzybami i ananasem
Śledzie uwielbiają towarzystwo owoców, szczególnie ananasów i rodzynek. Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzą się marynowane opieńki - ich delikatny smak doskonale uzupełni słone śledzie oraz słodkiego ananasa.
Składniki:
- ok. 500 g słonych śledzi w zalewie,
- 150 g marynowanych grzybów (np. opieniek),
- 150 g ananasa,
- koperek do dekoracji,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w grubsze kawałki, a umytego i obranego ananasa - w paski.
- Ułóż je naprzemiennie na talerzu, a następnie dodaj odsączone z zalewy grzyby.
- Dopraw pieprzem, a następnie udekoruj świeżym koperkiem.
fot. Grzyby marynowane ze śledziem i ananasem/Adobe Stock, dream79
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 26.05.2019 przez Irenę Piotrak.
Czytaj także:
Wartości odżywcze i kalorie w grzybach
Gąski w occie
Jak rozpoznać gatunek grzyba?