Sałatka na ogół kojarzy nam się z zimną przekąską jako "coś do pieczywa". A przepisów jest mnóstwo, chociażby z powodu nieskończonej ilości pomysłów i kombinacji, jakie można stworzyć zaledwie w kilka minut. Nie trzeba się zbytnio martwić, gdy przygotujemy jej zbyt dużo - sałatkę można przechowywać w pojemnikach około trzech dni (oczywiście w zależności od składników), warto jednak podzielić ją na mniejsze porcje - dzięki temu bez straty czasu wyjmiemy ją z lodówki, zabierzemy do pracy i zjemy w porze lunchu. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które lubią łączyć smaki i kolory w kuchni, a przy okazji nie dostarczyć organizmowi zbędnych kalorii. Wbrew panującemu przekonaniu, sałatka mimo skromnych gabarytów, zaspokaja apetyt i jest zbawienna dla figury, zdrowia, a nawet urody.
Dlaczego rzeżucha?
Podstawowym składnikiem wielu sałatek jest sałata lodowa. Niemniej jednak w porównaniu z rzeżuchą ma o wiele mniej wartości odżywczych. Rzeżucha jest dosłownie skarbcem mikroelementów (potas, magnez, chrom, wapń) i witamin (A, B1, B2, PP). Wspomaga pracę trzustki i obniża poziom cukru we krwi, dlatego jest zalecana osobom chorującym na cukrzycę. Działa korzystnie na układ pokarmowy, poprawia kondycję stawów, jest niezbędnym składnikiem diety dla osób, którym zależy na pięknych i zdrowych włosach i paznokciach oraz nieskazitelnej cerze.
Nie należy jednak przesadzać z ilością, gdyż rzeżucha ma właściwości oczyszczające, a zatem w zbyt dużej ilości działa moczopędnie. Jej dosyć ostry smak urozmaici nasze sałatki, kanapki, sosy i wiele innych posiłków. Niezliczona ilość zalet, która mieści się w tak niewielkich rozmiarów roślince, powinna przekonać każdego do włączenia jej do swojego jadłospisu.
Rzeżuchę bardzo łatwo jest hodować samodzielnie w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej i umiarkowanym nasłonecznieniu. Wystarczy na nasączony wodą kawałek waty lub ligniny wysypać kilka ziarenek, które codziennie podlewane (najlepiej zraszane) wykiełkują w zaledwie kilka dni, a po ok. 10 dniach nadadzą się do spożycia.
Należy jednak dbać o to, by nie zakwitła, bo wtedy jej smak nabiera goryczy.
Zobacz także: Rzeżucha
Jak przygotować sałatkę?
Pikantny smak rzeżuchy, słodycz gruszki, lekko kwaśny charakter koziego sera, to oryginalna kompozycja smaków i zapachów z różnych zakątków świata, a jej banalność przejawia się jedynie w wykonaniu. Do tego potrzebne nam będą w niewielkich ilościach: orzechy włoskie, miód, twardy i cienko pokrojony kozi ser, wspomniana rzeżucha oraz gruszka, którą również należy pokroić na cienkie plastry. Na teflonowej patelni praż orzechy przez około 5 minut (ciągle mieszaj aby nie przywierały), dodawaj niewielką ilość miodu, który ma za zadanie stworzyć apetyczną, słodką warstwę na orzechach. Następnie oprósz je delikatnie solą, i pozostaw do wystygnięcia na talerzu.
Czym byłaby sałatka bez odpowiedniego dressingu? Jego wykonanie również nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Jeżeli masz w zanadrzu niewielką ilość musztardy w słoiczku (najlepiej Dijon), dodaj do niej dwie łyżeczki octu sherry lub czerwonego winnego, trochę więcej oliwy i niewielką ilość miodu by dressing miał lekko słodki posmak. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, a przed podaniem polej dressingiem.
Wyłożone na talerz jeszcze gorące orzechy należy szybko porozdzielać, dzięki temu będą naprawdę kruche.
Polecamy także: Sałatki wiosenne