roszponka jest składzie wielu zielonych sałatek

Jak zrobić lekką sałatkę z wędzonego pstrąga i buraków?

Możemy szczerze przyznać, że czasy, gdy sałatka składała się tylko z liści sałaty, pomidorów i ogórków, odeszły w niepamięć. Dobra sałatka zawiera w sobie wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm oraz smak, który ma wręcz eksplodować w naszych ustach.
/ 26.03.2011 18:30
roszponka jest składzie wielu zielonych sałatek

Nasze wymagania wobec jakości produktów każdego rodzaju, rosną z każdym dniem. Podobnie sprawy wyglądają w kwestii kulinarnej. Pragniemy, aby czas przygotowywania jedzenia był krótki, stopień trudności i cena jak najniższe, smak niekwestionowanie idealny, a ostatnio można do tego doliczyć również niskokaloryczność i zawartość cennych dla zdrowia składników. Czy są dania, które potrafią temu sprostać?

Polecamy: Ryba po kanadyjsku

Sałatka, która zachwyca

W odpowiedzi na postawione pytanie – tak, istnieją potrawy, które spełniają powyższe wymagania. Nie trzeba mieć ponadprzeciętnych zdolności, aby wyczarować coś oryginalnego i pożywnego, czym można pochwalić się przed znajomymi. Kolor i konsystencja również nie jest bez znaczenia.
Pstrąga nie trzeba przedstawiać – ta ryba zamieszkuje również polskie wody. Jak każda wymaga trochę uwagi, ale odwdzięcza się smakiem i wartościami odżywczymi. Wędzonego pstrąga, który potrzebny jest do wykonania sałatki (ok. 200 g), znajdziesz w dobrze zaopatrzonych sklepach.

Burak nie należy do kanonu chętnie spożywanych warzyw, najczęściej przygotowuje się z niego co najwyżej popularną jarzynkę, a szkoda. Ma właściwości lecznicze, wspomaga odporność i zawiera sporą ilość witamin i mikroelementów. 

Pamiętaj, że jeżeli chorujesz na cukrzycę, nie powinnaś spożywać buraków.

Zobacz także: Jak dobierać przyprawy do ryb?

Wykonanie

Na talerzach rozłóż szpinak i rukolę – są przede wszystkim bogate w żelazo, po ich spożyciu od razu poczujesz się lepiej, chociażby ze względu na ich piękny, zielony kolor. Kawałki pstrąga ułóż na liściach, dodaj garść nasion dyni oraz kilka ugotowanych, małych, pociętych na małe kawałki buraczków. Znajdzie się miejsce również dla łyżki kaparów (wedle uznania). 


Jako dressing wykorzystaj dwie łyżki beztłuszczowego serka wiejskiego, wymieszanego z chrzanem i niewielką ilością soku z cytryny. Dodaj łyżkę wody, dopraw solą i pieprzem. Polej dressingiem sałatkę i podawaj bezzwłocznie.

Zobacz także: Jak zrobić wiosenną sałatkę z kozim serem i rzeżuchą?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)