Reklama

Pomidory wekowane na zimę do słoików będą świetnym dodatkiem do obiadu na bazie mięsa lub warzywnych kotletów oraz jako ciekawy składnik jesiennych i zimowych sałatek. Możesz zamarynować je w całości, pokroić w mniejsze plastry, zmiksować na passatę lub przygotować doskonały ketchup.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na pomidory na zimę w całości
  2. Przepis na pomidory w słoikach w occie
  3. Przepis na sos pomidorowy do słoików
  4. Przepis na pomidory do słoików bez pasteryzacji

Pomidory na zimę w całości

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • sól - 1 łyżeczka na 1 l wody,
  • woda,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od sparzenia pomidorów - przelej je wrzątkiem, a następnie lodowatą wodą. Natnij na krzyż i zdejmij z nich skórkę.
  2. Przygotuj zalewę na bazie wody i soli.
  3. Pomidory w całości przełóż do wyparzonych słoików, dodaj do każdego liść laurowy i 2 ziarenka ziela, zalej zalewą i szczelnie zamknij.
  4. Pasteryzuj około 20 minut.
  5. Pomidory ze słoików wekowane w całości będą doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów.
  6. Do tego przepisu możesz wykorzystać również pomidorki koktajlowe.
pomidorki koktajlowe do słoików
fot. Adobe Stock

Przepis na pomidory w słoikach w occie (w zalewie)

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 200 ml octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • liść laurowy,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • ziele angielskie,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry.
  2. Cebulą pokrój w piórka.
  3. Przygotuj zalewę: do gorącej wody dodaj olej, ocet, sól i cukier. Gotuj przez 15 minut i wystudź.
  4. Do wyparzonych wcześniej słoików włóż ziele angielskie, ząbek czosnku i liść laurowy.

  5. Pomidory układaj na przemian z kawałkami cebuli i zalej całość zalewą.

  6. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.

  7. Pomidory ze słoików z zalewy to doskonały dodatek do mięs i pasztetów.

Przepis na sos pomidorowy do słoików

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory przelej wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Po 2 minutach dodaj czosnek i pokrojone w kostkę pomidory.
  4. Duś, aż część soku odparuje i sos stanie się gęściejszy.
  5. Dopraw całość solą, pieprzem i suszonym ziołami.
  6. Gorący sos pomidorowy przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.
  7. Wykorzystasz go do makaronów, mięs i warzywnych dań jednogarnkowych.
sos pomidorowy w słoikach
fot. Adobe Stock

Przepis na pomidory do słoików bez pasteryzacji (kiszone)

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 2 l wody,
  • główka czosnku,
  • korzeń chrzan,
  • koper,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól kamienna.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pomidory i wysusz na ściereczce.
  2. Chrzan zestrugaj na wiórki, czosnek obierz.
  3. W wyparzonych słoikach układaj ciasno pomidory dodając po 2 ząbki czosnku, po kawałku chrzanu i kopru.
  4. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach, zakręć szczelnie i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie, słoiki przestaw w ciemne, chłodne miejsce.
  6. Kiszone pomidory bez pasteryzacji doskonale sprawdzą się na świątecznym stole w towarzystwie grzybków z octu czy kiszonych ogórków.
pomidory bez pasteryzacji na zimę
fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na pyszne pomidory:

Reklama
Reklama
Reklama