Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę w słoikach z dodatkiem ulubionych przypraw i dodatków, pozwolą zachować smak lata. Wykorzystaj je w ciągu roku do sałatek, przystawek i do aromatycznych sosów.

- Małgorzata Machnicka
Pomidory wekowane na zimę do słoików będą świetnym dodatkiem do obiadu na bazie mięsa lub warzywnych kotletów oraz jako ciekawy składnik jesiennych i zimowych sałatek. Możesz zamarynować je w całości, pokroić w mniejsze plastry, zmiksować na passatę lub przygotować doskonały ketchup.
Spis treści:
- Przepis na pomidory na zimę w całości
- Przepis na pomidory w słoikach w occie
- Przepis na sos pomidorowy do słoików
- Przepis na pomidory do słoików bez pasteryzacji
Pomidory na zimę w całości
Składniki:
- 4 kg pomidorów,
- sól - 1 łyżeczka na 1 l wody,
- woda,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sparzenia pomidorów - przelej je wrzątkiem, a następnie lodowatą wodą. Natnij na krzyż i zdejmij z nich skórkę.
- Przygotuj zalewę na bazie wody i soli.
- Pomidory w całości przełóż do wyparzonych słoików, dodaj do każdego liść laurowy i 2 ziarenka ziela, zalej zalewą i szczelnie zamknij.
- Pasteryzuj około 20 minut.
- Pomidory ze słoików wekowane w całości będą doskonałym dodatkiem do sałatek i sosów.
- Do tego przepisu możesz wykorzystać również pomidorki koktajlowe.

Przepis na pomidory w słoikach w occie (w zalewie)
Składniki:
- 4 kg pomidorów,
- 1 cebula,
- 200 ml octu,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki soli,
- liść laurowy,
- 100 ml oleju roślinnego,
- ziele angielskie,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry.
- Cebulą pokrój w piórka.
- Przygotuj zalewę: do gorącej wody dodaj olej, ocet, sól i cukier. Gotuj przez 15 minut i wystudź.
Do wyparzonych wcześniej słoików włóż ziele angielskie, ząbek czosnku i liść laurowy.
Pomidory układaj na przemian z kawałkami cebuli i zalej całość zalewą.
Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.
Pomidory ze słoików z zalewy to doskonały dodatek do mięs i pasztetów.
Przepis na sos pomidorowy do słoików
Składniki:
- 4 kg pomidorów,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory przelej wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Po 2 minutach dodaj czosnek i pokrojone w kostkę pomidory.
- Duś, aż część soku odparuje i sos stanie się gęściejszy.
- Dopraw całość solą, pieprzem i suszonym ziołami.
- Gorący sos pomidorowy przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 15 minut.
- Wykorzystasz go do makaronów, mięs i warzywnych dań jednogarnkowych.

Przepis na pomidory do słoików bez pasteryzacji (kiszone)
Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- 2 l wody,
- główka czosnku,
- korzeń chrzan,
- koper,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- sól kamienna.
Sposób przygotowania:
- Umyj pomidory i wysusz na ściereczce.
- Chrzan zestrugaj na wiórki, czosnek obierz.
- W wyparzonych słoikach układaj ciasno pomidory dodając po 2 ząbki czosnku, po kawałku chrzanu i kopru.
- Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach, zakręć szczelnie i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie, słoiki przestaw w ciemne, chłodne miejsce.
- Kiszone pomidory bez pasteryzacji doskonale sprawdzą się na świątecznym stole w towarzystwie grzybków z octu czy kiszonych ogórków.

Więcej przepisów na pyszne pomidory: