Reklama
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 10 kg ogórków
  • 8 łyżek soli
  • 4 papryczki pepperoni
Reklama

Na zalewę:

  • 3 l wody
  • 1 l octu
  • 2 główki czosnku
  • 40 łyżek pikantnego ketchupu
  • szklanka cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ogórki z ketchupem: podane proporcje wystarczą mniej więcej na 16 litrowych słoików!

  1. Ogórki dokładnie wyszoruj.
  2. Pokrój ogórki w plasterki - najlepiej pozbywać się krańcowych części, które mogą być gorzkie.
  3. Plastry włóż do dużej miski.
  4. Papryczki posiekaj, dodaj do ogórków. Dodaj sól.
  5. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny.
  6. Do wyparzonych i gorących słoików przekładaj ogórki.
  7. Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  8. Podgrzewaj, a kiedy zalewa zrobi się lekko ciepła, dołóż do niej ketchup.
  9. Dokładnie wymieszaj, trzymaj na ogniu aż do zagotowania.
  10. Wrzącą zalewę poprzelewaj do słojów z ogórkami.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na przetwory:

Ogórki małosolne - przepis
Konfitura z agrestu i malin - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z jagód - 11 przepisów

Reklama
Reklama
Reklama