Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg agrestu
  • 80 dag cukru
  • 6 szklanek wody
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kompot agrestowy!

  1. Z wody i cukru ugotuj syrop, ostudź.
  2. Agrest (może być lekko niedojrzały) oczyść i opłucz, nakłuj wykałaczką i układaj w słoikach bardzo ściśle.
  3. Zalej zimną zalewą ponad wysokość owoców, ale poniżej krawędzi słoika (około 2 cm).
  4. Słoiki pasteryzuj przez około 10 minut, wyjmij, sprawdź, czy są dobrze dokręcone i ustaw do góry dnem do wystygnięcia.

  5. Wystudzone kilka razy potrząśnij.
  6. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Reklama

Sprawdź inne pomysły na przetwory:

Dżem z rabarbaru - przepis
Dżem agrestowy - przepis
Przepis na ogórki małosolne
Dżem jagodowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama