Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg pigwy,
  • 250 ml wody,
  • 500 g cukru,
  • laska wanilii,
  • sok z 1/2 cytryny.
Reklama
Przygotowanie:

Dżem z pigwy jest słodko-kwaśny w smaku. Jeżeli chcesz, aby był bardziej wyrazisty, pod koniec gotowania dorzuć laskę cynamonu, kardamon lub gwiazdkę anyżu.

Pamiętaj, by dodać do niego sok wyciśnięty z cytryny, który nie tylko podkreśli smak dżemu, ale dodatkowo zawarte w nim pektyny pozwolą lepiej go zagęścić.

  1. Owoce pigwy umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń twarde środki.
  2. Pigwę przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier, laskę wanilii i zagotuj.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając, aby owoce nie przywarły do dna.
  4. Zestaw garnek z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  5. Następnego dnia ponownie postaw na kuchence i gotuj około 60 minut na małym ogniu.
  6. Gorący dżem z pigwy przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj przez 15-20 minut.
Reklama

Więcej przepisów na pyszne dżemy:
Przepis na dżem z dyni
Przepis na dżem z aronii

Przepis na dżem z agrestu

Reklama
Reklama
Reklama