Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 35
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 10 świeżych fig (ok 550-650 g),
  • 1 l wódki 40%.
Reklama
Przygotowanie:

Aby przyrządzić nalewkę figową bez cukru, owoce muszą być dojrzałe i mięsiste. Jeśli figi nie są soczyste i konieczne jest dodanie cukru, postępuj z owocami tak, jak w przypadku nalewki pigwowej - 250 g cukru wystarczy na 1 kg fig.

  1. Figi umyj i osusz ręcznikiem. Następnie pokrój na plasterki w kształcie półksiężyców.
  2. Owoce przełóż do 2 słoików o pojemności 600-800 ml. Zalej wódką i zakręć.
  3. Po 2-3 tygodniach wyłóż sitko jałową gazą i przecedź przez nie nalewkę figową. Odciśnij płyn.
  4. Nalewkę z fig przelej do wyparzonych wrzątkiem butelek i odstaw najlepiej na kilka miesięcy w zaciszne miejsce.

Figi - właściwości owoców i nalewki figowej

Figa zawiera witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są bogate w żelazo, magnez i wapń. Picie nalewki figowej w umiarkowanych ilościach jest wskazane i zalecane.

Owoce figowca:

  • wzmacniają zęby oraz kości,
  • wspomagają układ trawienny,
  • obniżają ciśnienie,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga leczenie zaparć.
Reklama

Przepisy na nalewki: Nalewka z czarnego bzuIdealna na jesień nalewka z dzikiej różyNalewka z jarzębiny

Reklama
Reklama
Reklama