Składniki:
- 10 świeżych fig (ok 550-650 g),
- 1 l wódki 40%.
Przygotowanie:
Aby przyrządzić nalewkę figową bez cukru, owoce muszą być dojrzałe i mięsiste. Jeśli figi nie są soczyste i konieczne jest dodanie cukru, postępuj z owocami tak, jak w przypadku nalewki pigwowej - 250 g cukru wystarczy na 1 kg fig.
- Figi umyj i osusz ręcznikiem. Następnie pokrój na plasterki w kształcie półksiężyców.
- Owoce przełóż do 2 słoików o pojemności 600-800 ml. Zalej wódką i zakręć.
- Po 2-3 tygodniach wyłóż sitko jałową gazą i przecedź przez nie nalewkę figową. Odciśnij płyn.
- Nalewkę z fig przelej do wyparzonych wrzątkiem butelek i odstaw najlepiej na kilka miesięcy w zaciszne miejsce.
Figi - właściwości owoców i nalewki figowej
Figa zawiera witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są bogate w żelazo, magnez i wapń. Picie nalewki figowej w umiarkowanych ilościach jest wskazane i zalecane.
Owoce figowca:
- wzmacniają zęby oraz kości,
- wspomagają układ trawienny,
- obniżają ciśnienie,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga leczenie zaparć.
Przepisy na nalewki: Nalewka z czarnego bzuIdealna na jesień nalewka z dzikiej różyNalewka z jarzębiny