Lecznicza nalewka z orzechów włoskich fot. Fotolia

Lecznicza nalewka orzechowa - przepis na orzechówkę

Nalewka z orzechów włoskich jest doskonała na żołądek!
Weronika Kwaśniak / 13.11.2018 11:45
Lecznicza nalewka z orzechów włoskich fot. Fotolia

Przygotowanie 30 minut * maceracja i leżakowanie 2 miesiące, a najlepiej dłużej


Składniki na leczniczą nalewkę orzechową:

  • 6-7 młodych, niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich
  • 2 szklanki 40% wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki źródlanej wody
  • 20 dag cukru

Sposób wykonania leczniczej nalewki z orzechów włoskich:

  1. Orzechy opłucz, osusz, drobno posiekaj, włóż do słoja, zalej wódką, szczelnie zamknij, zostaw na 6 tygodni, co kilka dni potrząsaj słojem, zlej macerat, przecedź.
  2. Zagotuj wodę z cukrem, przestudź, połącz z przecedzonym maceratem i spirytusem, dokładnie wymieszaj, rozlej do wcześniej wyparzonych lub wyprażonych butelek, szczelnie zamknij, odstaw na co najmniej 2 tygodnie, im dłużej nalewka będzie dojrzewać, tym będzie lepsza.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"


Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)