Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg moreli
- 1,5 szklanki wody
- 50 dag cukru
- 250 ml brandy
- cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na morele w syropie!
- Z wody i cukru ugotuj syrop.
- Włóż połówki umytych i wypestkowanych moreli, gotuj kilka minut.
- Następnie owoce wyjmij łyżką cedzakową, wystudź i zdejmij z nich skórkę.
- Połówki moreli ułóż ciasno w wyparzonych słoiczkach.
- Syrop przecedź przez sito, dodaj cukier wanilinowy i zagotuj.
- Wymieszaj z brandy i zalej owoce w słoiczkach.
- Słoiki szczelnie zakręć i ewentualnie zapasteryzuj (gotuj około 20-30 minut, ustawiając słoiki w garnku z wodą).
- Wystudzone przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.