Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • sól

Na farsz:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki parmezanu
  • kostka mrożonego szpinaku
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z papryką!

  1. Z mąki, masła, jajka i soli, zagnieć kruche ciasto.
  2. Schłodź je w lodówce (przez około 30 minut), następnie cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę.
  3. Upiecz na złoty kolor w temperaturze 220 stopni C.
  4. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
  5. Przesmaż na maśle razem z czosnkiem.
  6. Szpinak rozmroź.
  7. Podsmażoną paprykę i szpinak rozłóż na podpieczonym cieście.
  8. Jajka wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem.
  9. Masą zalej składniki tarty, posyp parmezanem.
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.
Reklama

Zobacz inne pomysły na tarty na słono:

Tarta z cukinią i bakłażanem - przepis
Jak zrobić tartę z pieczarkami - przepis
Wiejska tarta wytrawna - przepis

Reklama
Reklama
Reklama