Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szklanka wody
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • cukinia
  • po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • szklanka wrzątku
  • kostka rosołowa
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sakiewki z cukinii!

  1. Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto.
  2. Odstaw na 30 minut.
  3. Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  4. Trzymaj naleśniki w cieple.
  5. Pokrój warzywa w drobną kostkę.
  6. Rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.
  7. Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem.
  8. Duś warzywa do odparowania wody.
  9. Pod koniec dodaj masło.
  10. Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w sakiewki.
  11. Zawiązuj szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z cukinii:

Zupa z cukinii - przepis Ani Starmach
Klops z cukinią - przepis
Placki z cukinii - przepis
Cukinia z bobem i mozzarellą - przepis

Reklama
Reklama
Reklama