Placki z gotowanych ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Najlepiej podawać je z owocami!

Opublikowano: 09.04.2015, 10:59
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Masa ziemniaczana:
Reklama
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wierzch:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce
Przygotowanie:
Zobacz przepis na placki z gotowanych ziemniaków!
- Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, solą i jajkiem.
- Na małej patelence rozgrzej olej i wyłóż porcję masy ziemniaczanej.
- Umoczoną w oleju łyżką ugnieć masę równomiernie na dnie, by powstał niezbyt gruby placek.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Usmażone placki podawaj na ciepło lub na zimno z bitą śmietaną i owocami.
Reklama
Zobacz inne przepisy na placki:
Placki marchewkowe - przepis
Placki z dyni - przepis
Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą - przepis
Reklama
Reklama
Reklama