Omlet z warzywami - sprawdź przepis i rozsmakuj się w nim!
Omlet z warzywami to inna odsłona klasycznego omletu. Dodatek warzyw podkręci smak i doda humoru od samego rana.
- Irena Piotrak
Opublikowano: 22.11.2010, 12:17
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 jajka
- po łyżce mąki i śmietany
- łyżeczka masła
- marchewka
- pół cukinii
- po ćwiartce papryki żółtej, czerwonej, zielonej
- olej, sól
Reklama
Przygotowanie:
- Marchewkę pokrój w talarki, cukinię w słupki, a paprykę w kostkę. Na 2 łyżkach oleju przesmaż marchewkę i cukinię, podlej wodą, podduś. Dodaj paprykę, duś 5 min.
- Jajka ubij lub energicznie rozmieszaj ze szczyptą soli i gęstą śmietaną. Połącz z mąką. Podduszone na patelni warzywa dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
- Masą zalej warzywa. Przykryj, smaż na małym ogniu, aż wierzch masy się zetnie. Wtedy, pomagając sobie talerzem, obróć omlet, dodaj masło, smaż jeszcze chwilę.
Reklama
Reklama
Reklama