Reklama
Ilość kalorii: 280
Czas przygotowania: 150
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 kawałki łososia (po 10 dag każdy)
  • 25 dag truskawek
  • papryczka chili
  • 5 łyżek nalewki malinowej
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka startego imbiru
  • suszony rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • 7 łyżek oleju
Reklama
Przygotowanie:
  1. Papryczkę chili umyj, osusz, odetnij koniec z ogonkiem, przekrój wzdłuż na pół, oczyść z pestek, a miąższ posiekaj. Wymieszaj z olejem, szczyptą mielonego czarnego pieprzu i soli. Tak przygotowaną marynatą polej kawałki łososia, przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Oczyszczone z szypułek i opłukane w zimnej wodzie truskawki pokrój na kawałki, przełóż na patelnię i razem z imbirem, octem balsamicznym, miodem i nalewką duś, cały czas mieszając, aż truskawki zmiękną. Przetrzyj sos przez sito, raz jeszcze podgrzej i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Łososia wyjmij z marynaty i usmaż na rumiano na gorącej patelni. Podawaj z sosem truskawkowym.
Reklama
Reklama
Reklama