Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2,5 kg zimnego chudego mięsa,
  • 1,5 kg zimnego tłustego mięsa,
  • 500 ml zimnej wody,
  • 70 g soli,
  • główka czosnku,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • jelita do nadziewania.
Reklama
Przygotowanie:

Przepis dziadka na białą kiełbasę wbrew pozorom jest bardzo prosty i nie wymaga wielu czynności. Potrzebujesz jedynie dobrej jakości mięsa, przypraw oraz oczywiście maszynki do mielenia i nadziewarka. Idealną białą kiełbasę do wielkanocnego żurku możesz przygotować na wiele sposobów - możesz ją ugotować albo upiec.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na kawałki, a następnie tłuste części zmiel na małych oczkach, a chude na nieco większych.
  2. Podczas mielenia do każdego mięsa możesz dodać 3-4 ząbki czosnku (po połówce główki).
  3. Następnie oba rodzaje mięs połącz ze sobą, dodaj przyprawy (wedle uznania, jednak nie oszczędzaj na nich), a następnie wyrób masę.
  4. Pod koniec wyrabiania dodaj bardzo zimną wodę i wyrabiaj jeszcze chwilę. Gotowa masa musi się kleić.
  5. Jelita przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie nadziej je mięsem. Przygotuj pęta średniej długości - ok. 10-12 cm.
  6. Gotową białą kiełbasę ugotuj albo upiecz.
Reklama

Czytaj także:
Potrawy na wielkanocny stół
Jajka faszerowane
Pasztety mięsne

Reklama
Reklama
Reklama