Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • arbuz o wadze ok. 1 kg.
Reklama

Dodatkowo do wariantu nr I:

  • 100 g sera feta,
  • 3 łyżki miodu,
  • kilka sztuk orzechów włoskich,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Dodatkowo do wariantu nr II:

  • 3 łyżki miodu (najlepiej o płynnej konsystencji),
  • 2 łyżki tymianku.
Przygotowanie:

Grillowany arbuz ma charakterystyczny smak, który trudno opisać - trzeba po prostu spróbować i się przekonać! Wzbogać go pozornie nietypowymi dodatkami, a powstanie pyszna przekąska.

Wariant I:

  1. Arbuza pokrój na plastry. Nie pozbawiaj go skórki, aby miąższ się nie pokruszył.
  2. Każdy plaster posmaruj miodem.
  3. Grilluj arbuza po 2-3 minuty na każdej stronie.
  4. Grillowanego arbuza serwuj z pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami włoskimi i odrobiną sosu sojowego.

Wariant II:

  1. Arbuza pokrój na plastry. Nie obieraj go ze skórki
  2. Miód wymieszaj z suszonym tymiankiem. Wysmaruj mieszanką arbuza i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
Reklama

Więcej o arbuzach:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy i ma dużo kcal?
Arbuz - właściwości i witaminy

Reklama
Reklama
Reklama