Reklama

Fasolka szparagowa na kolację to doskonały pomysł na lekką przekąskę. Smak “szparagówki” jest łagodny, dzięki czemu idealnie sprawdza się wieczorem. Możesz połączyć ją z ulubionymi warzywami, serem, stworzyć oryginalną sałatkę albo sięgnąć po sprawdzony przepis z dzieciństwa.

Reklama

Spis treści:

  1. Fasolka szparagowa na kolację z bułką tartą
  2. Fasolka szparagowa na kolację z serem feta i pomidorkami
  3. Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku

Klasyczna fasolka szparagowa z bułką tartą

Kto nie zna tego prostego przepisu? Robiły go mamy, babcie, a teraz my częstujemy domowników i siebie pysznym wspomnieniem dzieciństwa.

Składniki:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, obetnij ogonki, a następnie pokrój fasolkę na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć fasolkę na wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 12-15 minut),
  3. Odcedź i odstaw.
  4. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj bułkę tartą.
  5. Mieszaj intensywnie, aż cała się lekko zrumieni i wchłonie tłuszcz.
  6. Dodaj fasolkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystko razem.
fasolka szparagowa na kolację z bułką tartą

fot. Fasolka szparagowa na kolację/Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Fasolka szparagowa na kolację: sałatka z fetą i pomidorkami

Fasolka to idealna baza sałatek, które świetnie sprawdzają się nie tylko na kolację, ale także jako przekąska pomiędzy głównymi posiłkami.

Składniki:

  • ok. 700 g żółtej i zielonej fasolki szparagowej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g sera typu feta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy lub dowolnego oleju (może być smakowy).

Sposób przygotowania:

  1. Z fasolki odetnij ogonki, a pozostałą część pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Fasolkę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przełóż do miski.
  3. Pomidorki umyj i przekrój na pół, a ser pokrój w grubą kostkę.
  4. Wymieszaj wszystko, dodaj sól i pieprz, a także ulubione przyprawy według uznania.
  5. Całość polej olejem i wymieszaj. Pyszna fasolka szparagowa na kolację gotowa.
fasolka szparagowa na kolację z pomidorkami i fetą

fot. Fasolka szparagowa na kolację z pomidorkami i fetą/Adobe Stock, alex9500

Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku

Idealna fasolka szparagowa na kolację w wersji azjatyckiej smakuje perfekcyjnie, jeśli dodasz do niej sezam i odrobinę sosu sojowego. Kombinuj i baw się połączeniami.

Składniki:

  • ok. 700 g fasolki szparagowej,
  • 300 g szpinaku baby,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju,
  • suszony czosnek,
  • prażony sezam,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości (wcześniej usuń ogonki i umyj pod bieżącą wodą),
  2. Odcedź i przełóż do miski lub na talerz.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj szpinak.
  4. Podsmażaj, aż cały zmięknie i zmniejszy swoja objętość, a następnie dodaj przyprawy oraz czosnek.
  5. Wymieszaj warzywa, a następnie polej je sosem sojowym. Dopraw do smaku i polej resztą oleju ze smażenia.
  6. Posyp prażonym sezamem.
fasolka szparagowa na kolację po azjatycku

fot. Fasolka szparagowa na kolację po azjatycku/Adobe Stock, olepeshkina

Reklama

Czytaj także:
Zapiekanki z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa do słoików
Sałatka z fasolki szparagowej i jajka

Reklama
Reklama
Reklama