Domowy hamburger - przepis składniki i przygotowanie
Fast-food nie musi być niezdrowy!
Opublikowano: 24.10.2014, 07:00
Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki tartej bułki
- jajko
- mielona papryka
- 4 bułeczki z pełnego ziarna
- czerwona cebula
- 2 pomidory
- kawałek ogórka
- 4 liście sałaty
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na domowego hamburgera!
- Czosnek obierz, przepuść przez praskę.
- Dodaj do mięsa razem z płatkami owsianymi, tartą bułką i jajkiem.
- Wyrób na jednolitą masę, dopraw ją solą, pieprzem i papryką.
- Z masy uformuj niezbyt grube kotlety.
- Piecz je na grillu po 6-7 min z każdej strony - poza sezonem grillowym
- Bułki przekrawaj na połowę.
- Na każdej połóż liść sałaty, 2-3 plastry pomidora, po kilka plasterków ogórka i krążków cebuli.
- Połóż na tym jeszcze ciepłe kotlety, przykryj górną częścią bułki.
Reklama
Zobacz inne przepisy na przekąski:
Jajecznica z kurkami - przepis Magdy Gessler
Placki z dyni - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama