Domowy chleb pełnoziarnisty - przepis składniki i przygotowanie
Nie ma pyszniejszego pieczywa, niż własnoręcznie wypieczony chleb!

Opublikowano: 23.04.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej (najlepiej tej przeznaczonej do wypieku chleba)
- 600 ml ciepłego mleka
- łyżka cukru
- łyżka soli
- oliwa z oliwek
- pół kostki świeżych drożdży
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz przepis na domowy chleb pełnoziarnisty!
- Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki oraz odrobiną mleka, by powstała pasta.
- Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł.
- Gdy wyrośnie, wymieszaj go z resztą mąki, mlekiem i solą.
- Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i zwarte.
- Keksówkę wysmaruj oliwą i włóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piecz 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz kolejne 25 minut.
- Wyjmij chleb i odstaw do wystygnięcia.
Materiały prasowe, Lubella
Reklama
Zobacz inne przepisy:
Panini - włoskie bułeczki
Reklama
Reklama
Reklama