Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mąki pełnoziarnistej (najlepiej tej przeznaczonej do wypieku chleba)
  • 600 ml ciepłego mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • oliwa z oliwek
  • pół kostki świeżych drożdży
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na domowy chleb pełnoziarnisty!

  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki oraz odrobiną mleka, by powstała pasta.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł.
  3. Gdy wyrośnie, wymieszaj go z resztą mąki, mlekiem i solą.
  4. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i zwarte.
  5. Keksówkę wysmaruj oliwą i włóż do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  7. Piecz 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175 stopni. Piecz kolejne 25 minut.
  8. Wyjmij chleb i odstaw do wystygnięcia.

Materiały prasowe, Lubella

Reklama

Zobacz inne przepisy:

Kurczak po hindusku - przepis

Grecka musaka - przepis
Panini - włoskie bułeczki

Reklama
Reklama
Reklama