Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 opakowanie świeżych drożdży,
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 100 g pestki dyni,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 100 g słonecznika,
  • 1 l ciepłej wody.
Reklama
Przygotowanie:

Domowy chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i pestek słonecznika oraz dyni, to zdrowsza wersja tradycyjnego pieczywa.

Jeśli chcesz urozmaicić przepis, możesz dodać do środka przyprawy - oregano i tymianek sprawią, że chleb nabierze włoskiego smaku, a odrobina kurkumy i garam masala przeniosą cię do kuchni indyjskiej.

  1. Do miski włóż pokruszone drożdże, zasyp cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą.
  2. Dodaj do nich ciepłą wodę i odłóż na 15 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki.
  3. Mąkę, pestki słonecznika i dyni, płatki oraz siemię wymieszaj w misce.
  4. Wlej drożdże do miski z mąką i wymieszaj robotem kuchennym z hakiem.
  5. Chleb wyłóż do natłuszczonych olejem form (jednej dużej lub dwóch keksówek), przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
  6. Wstaw do zimnego piekarnika, nastaw na 200 C i piecz domowy chleb na drożdżach przez godzinę.
Reklama

Więcej przepisów na chleb:
Przepis na chleb orkiszowy
Jak zrobić zakwas?
Chleb na zakwasie - przepis
Przepis na chlebki pita

Reklama
Reklama
Reklama