Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
- szklanka mrożonego groszku
- 3 parówki
- 10 przepiórczych jajek
- 10 małych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na galaretkę z jajkiem!
- Żelatynę zalej odrobiną zimnego rosołu i odstaw.
- W pozostałym rosole obgotuj groszek i przecedź na sicie.
- Gdy żelatyna napęcznieje, zalej ją ciepłym rosołem i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo i obierz.
- Jajka i pomidorki przekrój na połówki.
- Parówki pokrój na kawałki o szerokości około 1,5 cm.
- Do tortownicy lub innej formy wlej odrobinę galarety i wstaw do zamrażarki.
- Gdy galareta zastygnie, wyłóż na nią groszek i znów zalej warstwą galarety.
- Gdy zacznie tężeć, ułóż na galarecie jajka, pomidorki i pokrojone parówki.
- Całość zalej pozostałą galaretą.
- Odstaw do lodówki, aby dobrze zastygła. Podawaj na sałacie.
Zobacz więcej wielkanocnych hitów:
Babka muślinowa - przepis
Jak zrobić domowe wędliny?
Przepisy na mięsa wielkanocne - 27 pomysłów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 pomysłów