Nie od dziś wiadomo, że w roślinach kryje się wielka moc – dotyczy to każdej ich części. Różne gatunki wykorzystywane są w rozmaity sposób, zarówno od wewnątrz organizmu, jak i na zewnątrz. Skoro od stuleci wiadomo o uzdrawiającej mocy roślin, dlaczego więc nie wykorzystać ich działania w codziennym życiu? Niezbędnym elementem diety jest białko, odżywiające przede wszystkim mięśnie. W codziennej diecie połącz więc moc roślin z odżywczym działaniem białka – spożywając białko roślinne.
Dlaczego warto spożywać białko roślinne?
Obawiasz się, że dieta roślinna nie jest dla ciebie? Spróbuj raz, a zakochasz się na zawsze! Przepisy na pyszne dania z roślin zaskakują kreatywnymi połączeniami i doskonałym smakiem, który pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Samo spożywanie roślin to jedna kwestia – drugą jest taki sposób ich przygotowania, ab wydobyć jak najwięcej bogactwa, jakie w sobie skrywają. Zastąp część białka zwierzęcego tym pochodzenia roślinnego, a różnicę zobaczysz już niebawem – poprawi się twoje samopoczucie, ale także sylwetka i stan skóry.
Pomysły na pyszne dania roślinne – nem wegetariańskie
Jednym z przepisów, który pokochasz bez wątpienia, jest nem wegetariańskie. To doskonała propozycja zarówno na śniadanie i kolację, a także przekąskę. Jak je przyrządzić? Poznaj przepis na 4 porcje, których przygotowanie zajmie ci nie więcej niż pół godziny. Każda porcja dostarczy 6,3 g białka. Potrzebować będziesz:
- pół limonki
- utarty, kilkucentymetrowy kawałek imbiru
- szczyptę zmielonej kolendry
- zmielony ząbek czosnku
- około 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- po 1 łyżeczce mirin, syropu klonowego oraz sosu sojowego
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- marchwi (wystarczy 1 sztuka, pokrojona w piórka)
- 140 g tempeh pokrojonego w słupki
- garści posiekanej kolendry
- kilka liści sałaty rzymskiej
Nem wegetariańskie – przygotowanie
Sok pomarańczowy, syrop klonowy, sos sojowy oraz imbir wymieszaj w misce razem z czosnkiem i kolendrą. Odstaw, aby składniki „przegryzły” się ze sobą. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej tempeh. Po około 4 minutach dodaj paski marchewki i kontynuuj smażenie przez kolejne 4 minuty. Sos powstały w misce wlej na patelnię i podgrzewaj na wolnym ogniu. Po około 10 minutach tempeh i marchew ułóż na liściach sałaty i dopraw kolendrą. Całość skrop sokiem z limonki – gotowe!
Więcej inspirujących przepisów na pysze i wartościowe dania roślinne znajdziesz w książce Tylko białko roślinne pod patronatem portalu Polki.pl
To również może ci się przydać!
Pomysł na wartościowy wegetariański obiad - faszerowana cukinia!
Pyszna wegetariańska przekąska z tofu!
Brak pomysłu na obiad? Oto 7 propozycji dietetycznych obiadów wegetariańskich!