Pulpety przygotowywane na bazie warzyw z puszki są sycące i niezwykle delikatne w smaku. Możemy je podawać w asyście makaronów typu spaghetti, farfalle lub tagliatelle. Do ich przygotowania sprawdzi się zarówno fasola, soczewica jak i cieciorka w zalewie. Sprawdź jak przygotować znakomite wegetariańskie pulpety dla całej rodziny!
Pulpety z cieciorki z puszki
Oto składniki na pulpety z cieciorki z puszki:
- 2 puszki cieciorki
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2 średnie marchewki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sos sojowy
- suszona bazylia
- suszone oregano
Jak zrobić kotlety z cieciorki?
Cieciorkę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do blendera i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i ścieramy marchewkę na drobnych oczkach tarki. Mieszamy i dodajemy rozkłócone jajka. Doprawiamy sosem sojowym, suszonym oregano i bazylią. Rolujemy w rękach drobne pulpety i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Tak przygotowane wegetariańskie pulpety możemy podawać jako dodatek do spaghetti.
Pulpety z fasoli z puszki
Oto składniki na pulpety z fasoli z puszki:
- puszka fasoli czerwonej
- puszka fasoli białej
- średnia cebula
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- suszone oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- bułka tarta
Jak zrobić pulpety z fasoli?
Fasole dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty. Mieszamy z rozkłóconymi jajkami i przesianą wcześniej mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpety i obtaczamy w bułce tartej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane pulpety możemy podawać z warzywną sałatką lub pieczonymi warzywami.
Pulpety z soczewicy z puszki
Oto składniki na pulpety z soczewicy z puszki:
- puszka soczewicy czerwonej
- puszka soczewicy zielonej
- 2 średnie marchewki
- średnia cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 jajka
- olej
Jak zrobić pulpety z soczewicy z puszki?
Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy rozkłócone jajka. Wszystko dokładnie miksujemy i formujemy pulpety. Podsmażamy na oleju przez około 2-3 minuty do uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowane pulpety doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Pulpety z kukurydzy z puszki
Oto składniki na pulpety z kukurydzy z puszki:
- puszka kukurydzy
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- suszone pomidory
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- bułka tarta
- olej
Jak zrobić pulpety z kukurydzy?
Kukurydzę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy przez 20 minut na puree. Kroimy suszone pomidory. Łączymy z ubitym, zimnym puree ziemniaczanym. Wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formujemy pulpety i obtaczamy bułką tarta. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Tak przygotowane pulpety świetnie smakują z piklami.
Pulpety z zielonego groszku z puszki
Oto składniki na pulpety z zielonego groszku z puszki:
- puszka zielonego groszku
- puszka czerwonej fasoli
- 2 średnie marchewki
- średni burak
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić pulpety z zielonego groszku?
Zielony groszek oraz czerwona fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Następnie ścieramy marchewkę i buraka na tarce o dużych oczkach. Dodajemy rozkłócone jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minuty do uzyskania chrupiącej skórki. Ciekawie komponują się z sosem pomidorowym lub czosnkowym.