POLECAMY

5 pomysłów na szybkie wegetariańskie pulpety, które przygotujesz z warzyw z puszki

Pulpety to nie tylko mięso wołowe lub wieprzowina - sprawdź wersję wegetariańską, która z pewnością zaskoczy twoich domowników!
5 pomysłów na szybkie wegetariańskie pulpety, które przygotujesz z warzyw z puszki fot. Fotolia

Pulpety przygotowywane na bazie warzyw z puszki są sycące i niezwykle delikatne w smaku. Możemy je podawać w asyście makaronów typu spaghetti, farfalle lub tagliatelle. Do ich przygotowania sprawdzi się zarówno fasola, soczewica jak i cieciorka w zalewie. Sprawdź jak przygotować znakomite wegetariańskie pulpety dla całej rodziny!

Pulpety z cieciorki z puszki

Oto składniki na pulpety z cieciorki z puszki:

  • 2 puszki cieciorki
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 średnie marchewki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sos sojowy
  • suszona bazylia
  • suszone oregano

Jak zrobić kotlety z cieciorki?

Cieciorkę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do blendera i doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy i ścieramy marchewkę na drobnych oczkach tarki. Mieszamy i dodajemy rozkłócone jajka. Doprawiamy sosem sojowym, suszonym oregano i bazylią. Rolujemy w rękach drobne pulpety i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Tak przygotowane wegetariańskie pulpety możemy podawać jako dodatek do spaghetti.

Pulpety z fasoli z puszki

Oto składniki na pulpety z fasoli z puszki:

  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka fasoli białej
  • średnia cebula
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • suszone oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta

Jak zrobić pulpety z fasoli?

Fasole dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty. Mieszamy z rozkłóconymi jajkami i przesianą wcześniej mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpety i obtaczamy w bułce tartej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane pulpety możemy podawać z warzywną sałatką lub pieczonymi warzywami.

Pulpety z soczewicy z puszki

Oto składniki na pulpety z soczewicy z puszki:

  • puszka soczewicy czerwonej
  • puszka soczewicy zielonej
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 jajka
  • olej

Jak zrobić pulpety z soczewicy z puszki?

Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżąca wodą i przekładamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy rozkłócone jajka. Wszystko dokładnie miksujemy i formujemy pulpety. Podsmażamy na oleju przez około 2-3 minuty do uzyskania chrupiącej skórki. Tak przygotowane pulpety doskonale smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.

Pulpety z kukurydzy z puszki

Oto składniki na pulpety z kukurydzy z puszki:

  • puszka kukurydzy
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • suszone pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bułka tarta
  • olej

Jak zrobić pulpety z kukurydzy?

Kukurydzę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy przez 20 minut na puree. Kroimy suszone pomidory. Łączymy z ubitym, zimnym puree ziemniaczanym. Wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formujemy pulpety i obtaczamy bułką tarta. Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Tak przygotowane pulpety świetnie smakują z piklami.

Pulpety z zielonego groszku z puszki

Oto składniki na pulpety z zielonego groszku z puszki:

  • puszka zielonego groszku
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 średnie marchewki
  • średni burak
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pulpety z zielonego groszku?

Zielony groszek oraz czerwona fasolę z puszki płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Następnie ścieramy marchewkę i buraka na tarce o dużych oczkach. Dodajemy rozkłócone jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minuty do uzyskania chrupiącej skórki. Ciekawie komponują się z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)