Spaghetti bolognese fot. Fotolia

10 przepisów na pyszne spaghetti

Bolońskie, carbonara, a może w nieco spolszczonej wersji? Zobacz nasze propozycje na pyszne spaghetti!
/ 06.09.2017 09:01
Spaghetti bolognese fot. Fotolia

Spaghetti to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Złożone z makaronu, sosu oraz przypraw jest proste do wykonania, a zarazem pyszne i sycące. Spaghetti ma fanów na całym świecie!



Tradycyjny przepis na spaghetti zakłada użycie makaronu o długości 80 cm, wyprodukowanego z pszenicy durum. Gotujemy go przez około 10 minut, mieszamy z pysznym sosem, posypujemy serem i podajemy na stół. To proste! Warto jednak przetestować także inne przepisy na spaghetti. Polecamy zwłaszcza spaghetti z patelni oraz spaghetti z pulpecikami.

Spaghetti bolognese

Oto składniki na spaghetti bolognese:

  • makaron spaghetti
  • koncentrat pomidorowy
  • opakowanie passaty pomidorowej
  • średnia marchewka
  • seler naciowy
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • średnia cebula

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej posiekaną cebulę. Następnie wkładamy mięso i dusimy przez 10 minut. Kroimy seler naciowy i ścieramy marchewkę na tarce. Dodajemy do mięsa. Wlewamy koncentrat pomidorowy, passatę oraz trochę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos serwujemy na makaron i podajemy ze startym parmezanem. Idealnie smakuje z kolendrą i oregano.

Zobacz przepisy na szybkie spaghetti! >>



 

Klasyczne spaghetti bolognese
Klasyczne spaghetti bolognese
To mielone mięso duszone z pomidorami i przyprawami.
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara to jedno z ulubionych włoskich dań. Przygotuj je w swoim domu!
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. U nas w wersji light!
Spaghetti z patelni
Spaghetti z patelni
To spaghetti wspaniale smakuje polane pikantnym keczupem... Spróbuj!
Spaghetti z dynią i z pomidorami - przepis
Spaghetti z dynią i z pomidorami - przepis
Spaghetti z dynią i z pomidorami podawaj na ogrzanych talerzach posypane tartym serem i ziołami
Spaghetti z kurczakiem - przepis
Spaghetti z kurczakiem - przepis
W aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/11.05.2018 22:31
Eliza ma rację, grunt to dobry makaron. Fakt, Arrighi jest super do gotowania, nie rozpada się ani nie klei nadmiernie. Jestem wielką fanką dań z makaronem, bo robi się je szybko i tanio. W spaghetti oprócz makaronu ważne jest mięso, najlepiej samemu je mielić, niż kupować gotowe.
/26.04.2018 13:26
Dobry makaron to podstawa spaghetti, nie może być za twardy albo rozgotowany. Ja kupuję włoski makaron arrighi. Co do sosu, to najlepszy wychodzi z pomidorów z puszki i chudego mielonego mięsa. Koniecznie sporo czosnku i bazylii, no i parmezan na koniec :)
/10.04.2018 21:34
Serdecznie polecam trenera Mgr Igora Mieńkowskiego Wejdź na stronę IGORTRENERONLINE.PL Osiągnij szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek! Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja! Wejdź teraz na igortreneronline.pl i wygraj nawet 10 tysięcy złoty! Sama skorzystałam i serdecznie polecam :D
POKAŻ KOMENTARZE (2)