
Spaghetti to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Złożone z makaronu, sosu oraz przypraw jest proste do wykonania, a zarazem pyszne i sycące. Spaghetti ma fanów na całym świecie!
Tradycyjny przepis na spaghetti zakłada użycie makaronu o długości 80 cm, wyprodukowanego z pszenicy durum. Gotujemy go przez około 10 minut, mieszamy z pysznym sosem, posypujemy serem i podajemy na stół. To proste! Warto jednak przetestować także inne przepisy na spaghetti. Polecamy zwłaszcza spaghetti z patelni oraz spaghetti z pulpecikami.
Spaghetti bolognese
Oto składniki na spaghetti bolognese:
- makaron spaghetti
- koncentrat pomidorowy
- opakowanie passaty pomidorowej
- średnia marchewka
- seler naciowy
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ząbek czosnku
- oregano
- starty parmezan
- oliwa z oliwek
- średnia cebula
Jak zrobić spaghetti bolognese?
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej posiekaną cebulę. Następnie wkładamy mięso i dusimy przez 10 minut. Kroimy seler naciowy i ścieramy marchewkę na tarce. Dodajemy do mięsa. Wlewamy koncentrat pomidorowy, passatę oraz trochę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos serwujemy na makaron i podajemy ze startym parmezanem. Idealnie smakuje z kolendrą i oregano.
Zobacz przepisy na szybkie spaghetti! >>

Klasyczne spaghetti bolognese

Spaghetti carbonara
![Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl [video]](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/odchudzone-spaghetti-carbonara-kasia-gotuje-z-polki-pl-video-140284.jpg)
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl [video]

Spaghetti z patelni

Spaghetti z dynią i z pomidorami - przepis

WYPOWIEDZ SIĘ!