Składniki:
- 60 dag miąższu dyni
- 2 jajka
- 10–12 czubatych łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- gałka muszkatołowa
- 7 dag masła
- 10 listków szałwii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Miąższ dyni ułóż na blaszce.
2. Piecz przez 50 min w temperaturz 200 st. C. Jeśli nie będzie jeszcze miękki, piecz dłużej.
3. Rozgnieć miąższ dyni widelcem lub zmiksuj, przestudź.
4. Dodaj do niego jajka, mąkę i przyprawy.
5. Zagnieć ciasto.
6. Podziel masę na kilka części. Podsypując mąką pszenną, uformuj z nich wałeczki.
7. Wałeczki lekko spłaszcz i krój na niewielkie kawałki.
8. Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 3 min od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij je łyżką cedzakową.
10. Na patelni rozpuść masło, wrzuć listki szałwii. Chwilę je przesmaż, by dały aromat.
11. Polej kluski sosem z szałwii, oprósz pieprzem.
Przepis z "Przyjaciółki"
2. Piecz przez 50 min w temperaturz 200 st. C. Jeśli nie będzie jeszcze miękki, piecz dłużej.
3. Rozgnieć miąższ dyni widelcem lub zmiksuj, przestudź.
4. Dodaj do niego jajka, mąkę i przyprawy.
5. Zagnieć ciasto.
6. Podziel masę na kilka części. Podsypując mąką pszenną, uformuj z nich wałeczki.
7. Wałeczki lekko spłaszcz i krój na niewielkie kawałki.
8. Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 3 min od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij je łyżką cedzakową.
10. Na patelni rozpuść masło, wrzuć listki szałwii. Chwilę je przesmaż, by dały aromat.
11. Polej kluski sosem z szałwii, oprósz pieprzem.
Przepis z "Przyjaciółki"