Składniki:
- 1 kg obranej kostkę dyni
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- słoiczek czarnych oliwek
- 20 dag fety
- 10 dag salami
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Dynię pokrój w kostkę, a pomidorki w grube plasterki.
2. Dynię wymieszaj z 2 łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, szczyptą soli i pieprzu.
3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Cebulę posiekaj.
5. Oliwki przekrój na pół, a fetę pokrój w kostkę.
6. Salami pokrój w paseczki.
7. Oliwki połącz z fetą, pomidorkami, cebulą i salami.
8. Dodaj dynię, polej resztą oleju, sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.
9. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis z "Pani domu"
2. Dynię wymieszaj z 2 łyżkami oleju, ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, szczyptą soli i pieprzu.
3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
4. Cebulę posiekaj.
5. Oliwki przekrój na pół, a fetę pokrój w kostkę.
6. Salami pokrój w paseczki.
7. Oliwki połącz z fetą, pomidorkami, cebulą i salami.
8. Dodaj dynię, polej resztą oleju, sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.
9. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis z "Pani domu"