Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 20 dag mąki
- 16 dag masła
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody lub śmietany
- cukinia, najlepiej żółta
- 1/2 bakłażana
- marchewka
- jajko
- 10 dag mozzarelli
- 150 ml śmietanki kremówki
- olej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z cukinią i bakłażanem!
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
- Uformuj kulę, owiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę, obciąż fasolą.
- Piecz 12 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Po tym czasie wyjmij, usuń fasolę, spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Przygotuj nadzienie: wymieszaj śmietanę z jajkiem i drobno startym serem.
- Warzywa za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w równej szerokości paski.
- Zblanszuj we wrzątku przez około 3 minut.
- Na ciasto wylej masę śmietanowo-jajeczną.
- Ułóż w niej spiralnie paski warzyw.
- Piecz kolejne 15 minut.