Świąteczne śledzie według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na świąteczne śledzie:
Składniki na śledzie:
- 6 filetów śledziowych
- 8 korniszonów
- pół łyżki cukru
- pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 2 goździki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- papryczka chili
Zalewa:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki octu
- pół szklanki wody
- duża cebula
Jak zrobić świąteczne śledzie?
Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej. Doprawiamy przyprawami korzennymi i cukrem. Wszystko zagotowujemy przez 8 minut i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną w krążki cebulę do zalewy. Następnie faszerujemy śledzie. Rozkładamy każdy płat śledziowy na desce i wkładamy kolejno pokrojone korniszony oraz odrobinę natki pietruszki. Zawijamy ciasno i dopinamy wykałaczkami. Przestudzoną zalewę wlewamy na dno głębszego i szerszego naczynia. Układamy kolejno zawinięte rolmopsy w zalewie. Posypujemy papryczką chili między warstwami. Śledzie będą smakować doskonale po dniu leżakowania w zalewie w słoiku.
Zobacz inne przepisy w formie wideo