Sprawdź, jak przygotować bezglutenowe dania wigilijne, które posmakują wszystkim gościom!

Dania wigilijne w każdym z domów są wyjątkowe i niepowtarzalne – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 11 miesięcy temu
Sprawdź, jak przygotować bezglutenowe dania wigilijne, które posmakują wszystkim gościom!

Dania wigilijne to 12 klasycznych potraw, które przygotowujemy razem z rodziną. Czerwony barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym. Osoby na diecie bezglutenowej mogą wykorzystać w swoich potrawach mąkę gryczaną lub ryżową, która skutecznie zastąpi pszenną. Sprawdź nasze pomysły na doskonałe wigilijne dania!

12 potraw wigilijnych lista

Oto lista 12 potraw wigilijnych:

  • barszcz z uszkami
  • zupa grzybowa
  • kapusta z grochem
  • sałatka śledziowa
  • ryba po grecku
  • makowiec
  • kluski z makiem
  • kutia
  • kompot z suszu
  • sernik
  • makiełki
  • pierogi z kapustą i grzybami

Dania wigilijne bezglutenowe

Gryczane pierogi bez glutenu

Oto składniki na bezglutenowe pierogi gryczane:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 300 ml wrzątku
  • suszone grzyby
  • 300 g kiszonej kapusty

Jak zrobić bezglutenowe pierogi gryczane?

Mąkę gryczaną i ziemniaczaną wsypujemy do miski i łączymy z olejem i gorącą wodą. Doprawiamy solą i cukrem. Dokładnie wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Następnie rozwałkowujemy całość i wykrawamy krążki ciasta za pomocą szklanki. Następnie do każdego krążka wkładamy farsz z ugotowanej kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić.

Barszcz wigilijny bezglutenowy

Oto składniki na barszcz wigilijny bezglutenowy:

  • woda
  • 100 g miodu płynnego
  • 150 ml wina wytrawnego
  • 300 ml soku z buraka ćwikłowego lub długiego
  • Szczypta cynamonu
  • 3-4 goździki
  • anyż gwiaździsty

Jak zrobić barszcz wigilijny bezglutenowy?

Barszcz wigilijny możemy przygotować z gotowego zakwasu buraczanego, który przygotowaliśmy wcześniej zamiast zwykłego soku z buraka. Dolewamy miód płynny wytrawne wino, odrobinę wody oraz przyprawy: cynamon, anyż oraz goździki. Wszystko zagotowujemy przez 40 minut. Następnie przelewamy przez sitko i wekujemy w słoiku. Tak przygotowany barszcz możemy podawać z uszkami, do krokietów lub pierogów.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)