Dania wigilijne to 12 klasycznych potraw, które przygotowujemy razem z rodziną. Czerwony barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym. Osoby na diecie bezglutenowej mogą wykorzystać w swoich potrawach mąkę gryczaną lub ryżową, która skutecznie zastąpi pszenną. Sprawdź nasze pomysły na doskonałe wigilijne dania!
12 potraw wigilijnych lista
Oto lista 12 potraw wigilijnych:
- barszcz z uszkami
- zupa grzybowa
- kapusta z grochem
- sałatka śledziowa
- ryba po grecku
- makowiec
- kluski z makiem
- kutia
- kompot z suszu
- sernik
- makiełki
- pierogi z kapustą i grzybami
Dania wigilijne bezglutenowe
Gryczane pierogi bez glutenu
Oto składniki na bezglutenowe pierogi gryczane:
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 300 ml wrzątku
- suszone grzyby
- 300 g kiszonej kapusty
Jak zrobić bezglutenowe pierogi gryczane?
Mąkę gryczaną i ziemniaczaną wsypujemy do miski i łączymy z olejem i gorącą wodą. Doprawiamy solą i cukrem. Dokładnie wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Następnie rozwałkowujemy całość i wykrawamy krążki ciasta za pomocą szklanki. Następnie do każdego krążka wkładamy farsz z ugotowanej kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Tak przygotowane pierogi możemy zamrozić.
Barszcz wigilijny bezglutenowy
Oto składniki na barszcz wigilijny bezglutenowy:
- woda
- 100 g miodu płynnego
- 150 ml wina wytrawnego
- 300 ml soku z buraka ćwikłowego lub długiego
- Szczypta cynamonu
- 3-4 goździki
- anyż gwiaździsty
Jak zrobić barszcz wigilijny bezglutenowy?
Barszcz wigilijny możemy przygotować z gotowego zakwasu buraczanego, który przygotowaliśmy wcześniej zamiast zwykłego soku z buraka. Dolewamy miód płynny wytrawne wino, odrobinę wody oraz przyprawy: cynamon, anyż oraz goździki. Wszystko zagotowujemy przez 40 minut. Następnie przelewamy przez sitko i wekujemy w słoiku. Tak przygotowany barszcz możemy podawać z uszkami, do krokietów lub pierogów.