Romantyczna kolacja dla dwojga – propozycje menu

Wypróbuj nasze propozycje dań na kolację dla dwojga – znajdziesz przepisy na przystawkę, danie główne i deser. Zobacz, o czym pamiętać przygotowując romantyczną kolację!
/ 10.02.2012 09:37

kolacja dla dwojga

fot. Fotolia

Kolacja dla dwojga – o czym pamiętać?

Święto wszystkich zakochanych – dzień św. Walentego to jedna z okazji do przygotowania romantycznej kolacji dla osoby bliskiej naszemu sercu. Przed przystąpieniem do organizowania kolacji, warto zastanowić się, co nasz ukochany albo ukochana lubi, jakie ma upodobania kulinarne. Należy zadbać nie tylko o jakość podawanych potraw, lecz także o odpowiedni wygląd stołu i atmosferę.

Niech roznosi się przyjemny zapach, który ukołysze zmysły. Niech na stole stoją zapalone świece, które jasnym światłem oświetlą pokój. To zapewni niepowtarzalną atmosferę wieczoru.

Zobacz także: Afrodyzjaki – 4 przepisy na eliksiry miłości!

Kolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej aranżacji stołu

Wybierz obrus w jednym kolorze. Raczej nie biały, który kojarzy się ze świętami albo bardziej z przyjęciem z okazji chrzcin czy komunii. Serwetki powinny być w kolorze innym niż obrus. Mogą być np. bordowe lub czerwone. Na tak przykrytym stole powinny znaleźć się świece i kieliszki do wina, w których delikatnie będzie odbijać się światło zapalonych świec.

Na stole można również postawić wazon z niewielkim bukietem kwiatów oraz kilka mniejszych świeczek w gustownych świecznikach. Ważny jest umiar.

Wszystko należy ustawić w taki sposób, aby nic nie przeszkadzało w jedzeniu przygotowanych potraw. Kwiaty powinny być dosyć niskie, tak żeby nie zasłaniały drugiej osoby. No i oczywiście nie może zabraknąć miejsca na talerze i sztućce. Tutaj już w zależności od gustu – wybieramy okrągłe, lub kwadratowe, jeśli nie jesteśmy tradycjonalistami.

Zobacz także: 3 uwodzicielskie drinki na walentynki

Nie zapominajmy o odpowiedniej oprawie muzycznej. Stonowana, niezbyt głośna muzyka, może ocieplić atmosferę. Natomiast zbyt głośna będzie przeszkadzać w rozmowie.

A może afrodyzjak?

Przygotowując potrawy na tę wyjątkową kolację warto pamiętać o specyficznych właściwościach niektórych produktów.  Niektóre z nich pobudzają nerwy i poprawiają krążenie. Są uznawane za afrodyzjaki. Do takich produktów należą: lubczyk, goździki, imbir, kawior, łosoś, z owoców: banany, granaty czy mango. Ponadto: cynamon, wanilia oraz kakao – zwłaszcza te zawarte w czekoladzie. Do kolacji podajemy czerwone wino.

Polecamy: Galeria walentynkowych słodkości

Romantyczna kolacja dla dwojga – jakie potrawy przygotować?

Przez żołądek do serca – głosi słynne porzekadło i trzeba przyznać, że tkwi w tym ziarnko prawdy, bo dobrze dobrane menu, może oczarować osobę, którą zapraszamy na kolację lub zniechęcić, jeżeli kuchnia będzie zbyt wyszukana lub po prostu źle przyrządzona. Dlatego przedstawiamy kilka niezawodnych przepisów na pyszne potrawy na romantyczne wieczory.

Przystawka: Koreczki z serem camembert

Składniki:

  • ser camembert
  • szklanka orzechów włoskich + 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • kilka listków lubczyku do ozdoby

Sposób przygotowania:

Camembert dzielimy na kilka kawałków (tak jak tort). Układamy na półmisku przyozdobionym listkami lubczyku. W bocznej części każdego kawałeczka umieszczamy orzech włoski. Polewamy białym winem i posypujemy pokruszonymi orzechami. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę.

Danie główne: Kalmary w pikantnym sosie

Składniki:

  • 1 kg tuszek kalmarów
  • sól do smaku

Na sos:

  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • posiekana natka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Tuszki kalmarów gotujemy w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy aż do zarumienienia. Wtedy dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski. Do tego dorzucamy obrane ze skórki i sparzone pomidory. Dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Sos przyprawiamy szczyptą chili, ziołami prowansalskimi, odrobiną cukru i papryki. Pokrojone kalmary dodajemy do sosu i otrzymujemy gotowe danie na romantyczną kolację.

Zobacz także: 7 niezwykłych faktów na temat miłości!

Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w ziołach

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • pasta:
  • sól, biały pieprz i musztarda np. stołowa
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • 4 jabłka (najlepiej renety)
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Na początek – przygotowujemy pastę. Mieszamy łyżkę musztardy, łyżeczkę pieprzu i łyżeczkę soli. Powstałą pastą smarujemy pokrojone na plasterki kawałki polędwiczek. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy polędwiczki na patelni. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Po 20 minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy w rondlu rozgrzany tłuszcz, szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych renety i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczki podajemy na półmisku obłożonym jabłkami i cebulą.

Deser: Płonące lody z owocami

Składniki:

  • 3 gałki ulubionych lodów (najlepsze będą śmietankowe lub waniliowe)
  • 1 banan
  • 4 mandarynki
  • 1 plaster ananasa
  • 3 kiwi
  • garść winogron
  • 2 łyżki miodu
  •  suchy wafel
  • kostka cukru
  • łyżeczka spirytusu
  • szklanka śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek cukru

Sposób przygotowania:

Mandarynki obieramy ze skórki. Rozdzielamy cząstki. Ananasa kroimy w kostkę. Kiwi w plasterki. Nakładamy do pucharków trzy gałki lodów. Dokładamy owoce i łyżeczkę miodu. Przez chwilę miksujemy śmietanę z dodatkiem cukru. Bitą śmietanę kładziemy na wierz przygotowanych lodów i owoców. Na samej górze umieszczamy wafelek, a na nim kostkę cukru. Polewamy spirytusem lub mocnym rumem. Podpalamy i podajemy. Deser wygląda niezwykle efektownie, więc z pewnością będzie miłą niespodzianką dla ukochanej osoby.

Skorzystanie z powyższych przepisów i porad jest gwarancją sukcesu podczas kolacji (nie tylko) walentynkowej.

Polecamy: Słodkie walentynkowe śniadanie.

Redakcja poleca

REKLAMA