Robimy galaretki z wina

Galaretki z wina.
Na zimowe wieczory polecamy coś aromatycznego i wyróżniającego się smakiem… Sprawdź, jak przygotować galaretki z wina.
/ 11.01.2012 15:43
Galaretki z wina.

Lampka wina do obiadu, a po obiedzie? Większość z nas próbowała wina w postaci płynnej. Świetną alternatywą są galaretki z wina – przepyszny pomysł na deser lub lekki posiłek! Aromat goździków czy cynamonu idealnie wpisuje się w atmosferę zimowych wieczorów w domu, spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych uroczystości.

Polecamy: 3 sposoby na słodkie galaretki

Na początek galaretka z czerwonego wina

Potrzebujemy 250 ml wody, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 5 dag cukru, niecałe 4 łyżeczki żelatyny. Dodatkowo przydadzą się skórki z cytryny i pomarańczy, odrobina gałki muszkatołowej, cynamon.

Gotujemy wodę z cukrem, gałką i cynamonem (ewentualnie także z goździkami). Po doprowadzeniu do wrzenia, odsuwany garnek z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż dokładnie się rozpuści. Po 15 minutach dolewamy wino i znów mieszamy. Przelewamy do odpowiednich naczyń i czekamy aż wystygnie, następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy posypane kandyzowanymi skórkami cytryny i pomarańczy albo przystrajamy kawałkami pomarańczy.

Zobacz także: Jaki alkohol podawać do deserów?

Galaretka z wina białego

Do jej wykonania przygotować należy 1,5 litra białego wytrawnego wina, 200-250 g cukru, puszkę brzoskwini w syropie, 30 g żelatyny, cukier waniliowy i bitą śmietanę.

Podgrzewamy wino z cukrem. Jeśli chcemy, aby galaretka była mniej alkoholowa, gotujemy je przez chwilkę. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy całość aż trochę przestygnie. Kawałki brzoskwini umieszczamy w salaterkach i zalewamy. Czekamy aż stężeje i podajemy na zimno, z bitą śmietaną i kawałeczkami brzoskwini na wierchu.  Jeśli chcemy, aby owoc pozostał na dnie, na początku zalewamy go odrobiną galaretki, odstawiamy do stężenia, a następnie dolewamy resztę i znów czekamy aż zgęstnieje.

Galaretka z bąbelkami

Zachwyca smakiem i wyglądem.

Potrzebujemy:  szklanki cukru, 4 łyżeczek żelatyny instant, 200 ml wina musującego, 300 ml wody, owoce.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem. Czekamy aż przestygnie i wlewamy szampana. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Owoce myjemy i wkładamy do salaterek. Zalewamy stygnącą galaretką i wstawiamy  do lodówki, aby całkowicie stężała.

Do galaretek najlepiej podać wino, którego użyliśmy podczas przygotowywania.

Zobacz także: Domowy kisiel, budyń i galaretka.

Redakcja poleca

REKLAMA