Lampka wina do obiadu, a po obiedzie? Większość z nas próbowała wina w postaci płynnej. Świetną alternatywą są galaretki z wina – przepyszny pomysł na deser lub lekki posiłek! Aromat goździków czy cynamonu idealnie wpisuje się w atmosferę zimowych wieczorów w domu, spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych uroczystości.
Polecamy: 3 sposoby na słodkie galaretki
Na początek galaretka z czerwonego wina
Potrzebujemy 250 ml wody, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 5 dag cukru, niecałe 4 łyżeczki żelatyny. Dodatkowo przydadzą się skórki z cytryny i pomarańczy, odrobina gałki muszkatołowej, cynamon.
Gotujemy wodę z cukrem, gałką i cynamonem (ewentualnie także z goździkami). Po doprowadzeniu do wrzenia, odsuwany garnek z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż dokładnie się rozpuści. Po 15 minutach dolewamy wino i znów mieszamy. Przelewamy do odpowiednich naczyń i czekamy aż wystygnie, następnie wstawiamy do lodówki. Podajemy posypane kandyzowanymi skórkami cytryny i pomarańczy albo przystrajamy kawałkami pomarańczy.
Zobacz także: Jaki alkohol podawać do deserów?
Galaretka z wina białego
Do jej wykonania przygotować należy 1,5 litra białego wytrawnego wina, 200-250 g cukru, puszkę brzoskwini w syropie, 30 g żelatyny, cukier waniliowy i bitą śmietanę.
Podgrzewamy wino z cukrem. Jeśli chcemy, aby galaretka była mniej alkoholowa, gotujemy je przez chwilkę. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy całość aż trochę przestygnie. Kawałki brzoskwini umieszczamy w salaterkach i zalewamy. Czekamy aż stężeje i podajemy na zimno, z bitą śmietaną i kawałeczkami brzoskwini na wierchu. Jeśli chcemy, aby owoc pozostał na dnie, na początku zalewamy go odrobiną galaretki, odstawiamy do stężenia, a następnie dolewamy resztę i znów czekamy aż zgęstnieje.
Galaretka z bąbelkami
Zachwyca smakiem i wyglądem.
Potrzebujemy: szklanki cukru, 4 łyżeczek żelatyny instant, 200 ml wina musującego, 300 ml wody, owoce.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem. Czekamy aż przestygnie i wlewamy szampana. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Owoce myjemy i wkładamy do salaterek. Zalewamy stygnącą galaretką i wstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężała.
Do galaretek najlepiej podać wino, którego użyliśmy podczas przygotowywania.
Zobacz także: Domowy kisiel, budyń i galaretka.