PATISONY FASZEROWANE: patisony faszerowane kurczakiem

Nadziewane patisony fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Patisony faszerowane to doskonała przystawka na przyjęcia lub spotkania rodzinne – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 09.10.2017 15:24
Nadziewane patisony fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Patisony przeciwdziałają cukrzycy oraz wspomagają odchudzanie. Faszerowane sycącym ryżem, ziemniakami oraz innymi pieczonymi warzywami są doskonałą przystawką lub pomysłem na obiad. Zapiekane w piekarniku patisony możemy urozmaicić dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego. Sprawdź jak przygotować patisony tak, aby smakowały najlepiej!

Patisony faszerowane kurczakiem

Oto składniki na patisony faszerowane kurczakiem:

  • 3 duże patisony
  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • seler
  • pomidory
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • majeranek suszony

Jak zrobić patisony faszerowane kurczakiem?

Patisony dokładnie myjemy i wydrążamy środek. Następnie pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Marchewkę, pomidory i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy wszystko do patisonów i przykrywamy wydrążoną resztką miąższu. Zapiekamy w piekarniku przez 40 minut. Tak przygotowane danie możemy podawać również jako przystawkę. Idealne z dodatkiem sosu pomidorowego lub czosnkowego.

Patisony faszerowane pieczarkami

Oto składniki na patisony faszerowane pieczarkami:

  • 200 g pieczarek
  • 3 duże patisony
  • cebula
  • marchewka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bulion warzywny

Jak zrobić patisony faszerowane pieczarkami?

Pieczarki obieramy i kroimy drobno. Patisony wydrążamy. Cebulę i marchew szatkujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni z dodatkiem bulionu warzywnego. Przekładamy do środka patisonów i zapiekamy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane patisony możemy podawać z dodatkiem ryżu.

Patisony faszerowane ryżem

Oto składniki na patisony faszerowane ryżem:

  • opakowanie ryżu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść tartego sera żółtego
  • 3 duże patisony
  • średnia cebula

Jak zrobić patisony faszerowane ryżem?

Ryż gotujemy w gorącej i osolonej wodzie przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Patisony wydrążamy i łączymy z ryżem, startym serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni, Łączymy z resztą składników. Przekładamy do wydrążonych patisonów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Tak przygotowane faszerowane patisony możemy serwować z sosem czosnkowym.

Zobacz inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA