Placki z batatów - prosty i szybki przepis

Placki z batatów możesz zaserwować np. z sosem czosnkowym lub hummusem. Z 1 batata o wadze 300-350 g przygotujesz ok. 15 placków. Jeśli lubisz nietypowe połączenia smakowe, dopraw placki z batatów cynamonem.
Weronika Kwaśniak / 07.04.2021 16:21
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z batatów - prosty i szybki przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 15
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 batat przeciętnej wielkości (300-350 g),
  • 1/2 cebuli,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • opcjonalnie: cynamon.
Przygotowanie:

Placki z batatów to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Z pewnością posmakuje dzieciom - jeśli przyrządzasz placki z batata dla najmłodszych, możesz ograniczyć ilość przypraw.

  1. Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
  2. 1/2 cebuli obierz i również zetrzyj, wymieszaj z batatem.
  3. Czosnek obierz, zetrzyj i dodaj do masy na placki.
  4. Teraz połącz z pozostałymi składnikami - do masy na placki z batatów dodaj jajka, mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj masę porcjami na gorący tłuszcz - 1 łyżka masy to 1 placek z batatów. Smaż, aż placki będą złociste z obu stron.
  6. Usmażone placki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeśli chcesz, aby placki z batatów były bardziej dietetyczne, możesz upiec je w piekarniku. Na blaszkę wysmarowaną olejem, wykładaj porcje masy. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.

Zobacz więcej przepisów z batatem w roli głównej:
12 przepisów na dania z batatów
Pieczone bataty - przepis video
Puree z batatów - przepis video

DRUKUJ PRZEPIS