Pikantny sos

Do grilla lub do pizzy!
Weronika Kwaśniak / 24.06.2015 05:39
DRUKUJ PRZEPIS
Pikantny sos fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pokrojona czerwona papryka   
  • 3 posiekane ząbki czosnku  
  • 3 łyżki pasty samba
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz  
  • cukier
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ostry sos do pizzy i grilla!

  1. Na oleju przesmaż paprykę, dodaj czosnek i przecier.
  2. Duś 20 minut.
  3. Zmiksuj, połącz z sambalem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Zobacz też nasze przepisy na pizzę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/08.12.2018 17:51
Sos nie samba, mamba ani kieczap a sambal. Sambal to ostra papryka gotowana na wolnym ogniu z solą i octem lub sosem z limonki. Jest co prawda sos samba, w Polsce słabo osiągalny, produkowany przez kilka firm ale nie nadaje się jako baza do kolejnych sosów.