Składniki:
- 2 bulwy selera,
- 1 marchewka,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- bułka tarta,
- 4 łyżki oleju,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet z selera zachwyca delikatną słodyczą i kremową konsystencją. Podawaj go razem ze świeżym masłem i razowym pieczywem.
- Bulwy selera i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i ugotuj do miękkości. Przełóż do dużej miski.
- Na patelni podsmaż cebulę. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, resztą przypraw i sosem sojowym dodaj do miski.
- Całość zblenduj na gładką masę, dodaj jajka, kaszę manną i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Formę keksową wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę do formy i piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
- Pasztet z selera podawaj z kiszonym ogórkiem, masłem i świeżym pieczywem.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z soczewicy
Przepis na pasztet z cieciorki