Składniki:
- 4 jajka
- szklanka krótkoziarnistego ryżu
- 12 paluszków krabowych
- papryka pokrojona w słupki
- mały świeży ogórek pokrojony w słupki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- szczypta cukru
- sól
- olej do smażenia naleśników
Przygotowanie:
- Ryż gotuj w 2 szklankach lekko osolonej wody, aż wchłonie cały płyn. Uważaj przy tym, aby się nie przypalił. Przestudź, a następnie zalej octem winnym wymieszanym z połową sosu sojowego i cukrem.
- Jajka ubij z pozostałym sosem sojowym i usmaż cienkie omleciki na patelni lekko natłuszczonej olejem. Na każdym naleśniku ułóż porcje ryżu, obłóż paluszkami krabowymi, słupkami papryki ogórka. Zwiń w zwarte, ciasne rolady. Ostrożnie pokrój na porcje i nadziej na wykałaczki.